Nakon pogubljenja al-Nimra šijiti bijesni: Na ovaj način Saudijska Arabija pomaže ISIS-u

Nakon pogubljenja al-Nimra šijiti bijesni: Na ovaj način Saudijska Arabija pomaže ISIS-u

Foto: Hina

NAKON što su vlasti Saudijske Arabije danas izvršile masovno pogubljenje osoba osuđenih za "terorizam", uključujući i istaknutog šijitskog čelnika Nimra Bakera al-Nimra, gorljivog kritičara sunitske dinastije Al Saud, zaredale su osude iz Irana, Libanona i Iraka te izrazi bijesa i prosvjedi šijitskih muslimana koji tvrde da Rijad time ide na ruku ekstremističkoj Islamskoj državi (IS).

Saudijska Arabija je pogubila 47 osoba, među kojima i 56-godišnjeg al-Nimra koji je predvodio oporbeni pokret nastao 2011. na istoku Arabije, gdje živi najveća šijitska zajednica, manjinska u toj zemlji. Rijad ga je u listopadu 2014. osudio za "pobunu", "neposluh monarhu" i "posjedovanje oružja", oglušivši se na pozive Irana da mu poštedi život.

Podrijetlom iz većinski šijitske Istočne pokrajine u Saudijskoj Arabiji, al-Nimr je preselio 1980. u Iran i tamo proveo 10 godina u izučavanju šijitskog islama. Nakon povratka je stekao veliku popularnost među šijitima svojim vatrenim govorima u kojima je sunitsku vladu optuživao za tlačenje svojih šijitskih građana i zahtijevao veća prava za tu manjinu, koja čini 15 posto saudijskog stanovništva. Godine 2012. je podržao protuvladine prosvjede u svojoj, naftom bogatoj, Istočnoj pokrajini, nadahnut ustancima diljem Bliskog istoka koji su postali poznati kao Arapsko proljeće. Uhićen je nekoliko puta, a posljednji put 2012., kad su zbog toga uslijedili žestoki prosvjedi u njegovom rodnom gradu Katifu i kad je proročanski izjavio da će "njegovo uhićenje ili smrt biti motiv za akciju".

Oštre osude iz Irana i Iraka

Kroz Katif su danas promarširali deseci šijita u znak prosvjeda protiv njegovog smaknuća i smaknuća ostale trojice šijita, uz povike "dolje s kućom Al Saud". Smjesta je reagirao i Teheran koji je optužio Rijad da je previše usredotočen na istaknute osobe umjesto da pokuša na domaćem terenu iskorijeniti islamski terorizam.

"Umjesto da se usredotoči na teroriste Islamske države koji predstavljaju prijetnju regiji i cijelom svijetu, Saudijci pogubljuju istaknute osobe poput al-Nimra", priopćio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Džaber Ansari.

Jednako razmišlja i irački parlamentarac koji tvrde da smaknuće al-Nimra služi interesima Islamske države. "Smaknuće šeika al-Nimra je usluga Daeshu, koji potiče sektaške ratove i tako širi svoj teritorij", kazao je Humam Hamudi, član stranke Vrhovnog vijeća Iraka (ISCI).

Najoštrije riječi je uputio bivši irački premijer Nuri al-Maliki i najavio kraj saudijske vlade.

"Oštro osuđujemo tu odvratnu sektašku praksu i tvrdimo da će zločin smaknuća šeika al-Nimra rezultirati svrgavanjem saudijskog režima, kao što je zločin smaknuća mučenika Mohameda Bakira al-Sadra srušio Sadama Huseina", kazao je Maliki, aludirajući na šijitskog klerika ubijenog 1980.

"To je strašan zločin koji je otvorio vrata pakla", poručio je Kasim al-Aradži, čelnik iračke šijitske paravojne skupine Badr, i pozvao Bagdad da "smjesta" prekine diplomatske odnose s Rijadom. Oglasio se i klerik Moktada al-Sadr i pozvao šijite u zemljama Zaljeva na masovne prosvjede.

Irački premijer Haider al-Abadi rekao je da će smaknuće šijitskog klerika imati posljedice na sigurnost cijele regije i voditi samo "još većem razaranju", piše Reuters.

Podsjeća da je saudijsko kraljevstvo ponovno otvorilo svoje veleposlansto u Bagdadu ovaj tjedan,  prvi put nakon 1990., kada su veze bile prekinute nakon iračke invazije Kuvajta, no subotnje smaknuće izazvalo je prosvjede i pozive da se veleposlanstvo zatvori.

Osude stižu i iz EU

"Slučaj (šijitskog vjerskog vođe) šeika Nimr al-Nimra izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi slobode govora i poštivanja temeljnih građanskih i političkih prava, koja se moraju poštivati u svim slučajevima, uključujući borbu protiv terorizma", priopćila je visoka povjerenica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

"Taj slučaj može dodatno potaknuti sektaške napetosti koje su već nanijele puno šteta regiji, uz opasne posljedice", dodala je Mogherini, a prenosi agencija AFP.

Mogherini poziva na promicanje pomirenja između raznih zajednica, na suzdržanost i odgovornost te ponavlja da se EU protivi smrtnoj kazni.

Iranski vrhovni vođa krvnika usporedio s Džihadi Johnom

Iranski klerici, dužnosnici i studenti oštrim su kritikama zasuli Saudijsku Arabiju na društvenim mrežama i pogubljenje šijitskog vođe raspršilo je nade u približavanje stajališta dviju ideološki suprotstavljenih bliskoistočnih sila. Saudijsak Arabija vodeća je sunitska dražva, a Iran najveća država šijitskog islama.

Na web stranici iranskog vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Ali Hamenija objavljena je snimka saudijskog krvnika uz fotografiju Džihadi Johna koji se 'proslavio' odrubljivanjem glave brojnim stranim taocima za račun Islamske države, a uz snimke stoji pitanje  "Ima li ikakve razlike?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da radikalna sunitska teroristička skupina, takozvana Islamska država prijeti interesima Irana i Saudijske Arabije i pojavila su se očekivanja da bi ih zajednički neprijatelj mogao zbližiti, no današnje pogubljenje "posljednji je udarac nadama u približavanje" Teherana i Rijada, piše Reuters.

Amnesty International: To je obračun s poilitičkim protivnicima

Pogubljenjem 47 osuđenih za terorizam, među kojima i šijitskog vjerskog vođu Nimr Baker al-Nimra, Saudijska Arabija obračunava se s političkim protivnicima, ocijenio je Philip Luther, direktor udruge Amnesty International za Bliski Istok.

"Saudijske vlasti navode da su izvele ta pogubljenja zbog zaštite sigurnosti. Ali pogubljenje šeika Nimr Bakera al-Nimra pokazuje da one pribjegavaju smaknućima za poravanavanje političkih računa pod  izlikom borbe protiv terorizma", rekao je Luther.

Šeik Nimr al-Nimr (56), žestoki kritičar sunitske dinastije Al Saud, predvodio je oporbeni pokret nastao 2011. na istoku Arabije, gdje živi najveća šijitska zajednica, manjinska u toj zemlji. Šijiti se žale da su marginalizirani u toj sunitskoj zemlji.

"Radi se o pokušaju ušutkavanja kritičara režima, posebice u sklopu zajednice šijitskih aktivista", rekao je direktor Amnestyja za Bliski Istok koji drži da je suđenje Nimru Bakeru al-Nimru bilo "očito nepravedno".

Zaredale su osude i iz Libanona, Bahreina te izrazi bijesa i prosvjedi šijitskih muslimana koji tvrde da Rijad time ide na ruku ekstremističkoj Islamskoj državi (IS).

Hezbolah: Ubijen je jer je tražio veća prava za svoj narod

Libanonski Hezbolah je također osudio pogubljenje šijitskog čelnika u Saudijskoj Arabiji i ocijenio da je "pravi razlog" njegovog "umorstva" to što je tražio prava za svoj "potlačeni narod", a ne terorizam.

Libanonsko vrhovno islamsko šijitsko vijeće osudilo je pogubljenje poručivši da se radi o "teškoj pogreški". "Pogubljenje šeika Nimra pogubljenje je razuma, umjerenosti i dijaloga", kazao je u priopćenju potpredsjednik vijeća šeik Abdel Amir Kalaban.

Jemenski Huti, moćna oružana šijitska skupina koja mjesecima trpi bombardiranja arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, poručili su da tuguju za "svetim ratnikom".

"Kuća Sauda je danas smaknula svetog ratnika, velikog klerika al-Nimra nakon lažnog suđenja (...) nesumnjivo kršeći ljudska prava", piše u osmrtnici na službenoj internetskoj stranici Al Mazira.

Šijitski muslimani u Saudijskoj Arabiji većinom žive u naftom bogatim istočnim područjima Katif i al-Ahsa i desetljećima se žale na diskriminaciju zbog koje su im nedostupni bolji poslovi i razne povlastice koje uživaju ostali. Također se bore protiv političke represije saudijskih vlasti koje slijede ultrakonzervativnu doktrinu sunitskog vehabizma.

U subotu počinjena 47 smaknuća sabljom ili metcima prva su u 2016. u ultrakonzervativnom kraljevstvu koja je lani pogubilo 153 osoba, prema podacima agencije France presse na temelju službenih podataka. Broj pogubljenih 2015. bitno je veći od 87 u godini 2014.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara