Nakon propalog summita u Kopenhagenu otkaz dao UN-ov najviši dužnosnik za klimu

Nakon propalog summita u Kopenhagenu otkaz dao UN-ov najviši dužnosnik za klimu

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

UN-ov najviši dužnosnik za klimatske promjene Yvo de Boer najavio je kako će dati ostavku nakon četiri godine na toj poziciji.

Njegova ostavka će stupiti na snagu 1. srpnja, a to je pet mjeseci prije nego što će se 193 zemlje ponovno okupiti kako bi u Meksiku raspravljale o klimi. Na sastanku u Kopenhagenu, koji je pompozno najavljivan, države se nisu uspjele dogovoriti o mjerama za spas Zemlje. De Boer je rekao kako je ostavku najavio sada da bi se njegov nasljednik mogao prilagoditi na poziciju prije sastanka u Meksiku, pišu svjetski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne odlazi zbog propalog summita

Na tu poziciju prvog čovjeka agencije UN-a za klimatske promjene Nizozemac je postavljen 2006. godine. Bitan razlog zbog kojeg odlazi je i taj što se u Kopenhagenu nisu uspjele dogovoriti industrijske i zemlje u razvoju. "Bila je to teška odluka, no smatram kako je došlo vrijeme za preuzimanje novih obveza", napisao je u priopćenju de Boer te dodao kako će nakon ove funkcije postati konzultant u globalnoj računovodstvenoj tvrtki KPMG, a surađivat će i s nekoliko sveučilišta.

De Boer tvrdi kako je bio duboko razočaran summitom u Kopenhagenu na kojem 120 svjetskih vođa nije uspjelo dogovoriti nove mjere za spas okoliša. No, tvrdi i kako ne odlazi zbog propasti summita, a to dokazuje činjenicom da je novi posao počeo tražiti još prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara