Nakon pune četiri godine ugašen Festival A.Književnosti - FAK

OSNIVAČI Festivala A.Književnosti (FAK) objavili su danas da je taj putujući književni festival, koji je na književnim večerima okupljao publiku u broju koji je sve iznenadio, ugašen nakon četiri godine djelovanja.

"U toku je još nekoliko projekata koje vode izvorni organizatori FAK-a i ti će projekti biti dovršeni. Svako drugo korištenje naziva FAK smatramo uzurpiranjem. FAK je ovime zaključen", kaže se u priopćenju koje potpisuju Hrvoje Osvadić, Borivoj Radaković i Nenad Rizvanović.

Oni navode da je, nakon dogovora o pokretanju FAK-a, u bistrou Kruge na zagrebačkom Trnju točno prije četiri godine, na Festivalu nastupilo 80-ak domaćih i više od 20 stranih pisaca iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Mađarske.

Prvi je FAK održan u Osijeku 13. i 14. svibnja 2000. u lokalu Voodoo, a uslijedilo je više od 17 izdanja u raznim gradovima - Zagrebu, Puli, Motovunu, Rijeci, Novom Sadu, Beogradu, Varaždinu, Starom Gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivači navode da im je namjera bila, u prvom redu, afirmirati prozu u hrvatskoj književnosti, te pobuditi književnu scenu i zanimanje čitateljstva za suvremenu domaću književnost. Kao potpuno neformalan skup entuzijasta, FAK nije imao središte, nije imao vođe, pa tako nije imao nikakvu dogmu već je otvoren raznovrsnim tipovima književnih ostvarenja.

"Nastupili smo bez ikakvih snova o dugovječnosti i zadovoljili smo se time da smo potpuno izmijenili scenu, afirmirali čitav naraštaj suvremene hrvatske književnosti i uspostavili nove odnose između pisaca i čitatelja, a zatim i posrednika, u prvom redu masovnih medija i izdavača."

Pokretači FAK-a u svom priopćenju zahvaljuju svim književnicima koji su nastupali na Festivalu, svima koji su ih podržavali, posebno Kruni Lokotaru kao voditelju, suradniku i često selektoru, a srodnim injektivama u kulturi kao što su Motovun film festival i Sajam knjiga u Puli upućuju i dobre želje.

Ističu, također, da su im Voodoo, Gjuro 2, Prometej, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Palach, Uljanik, Kaptol centar, bili "dragocjena dvodnevna ili trodnevna staništa".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara