Nakon sastanka s doministrima Laslo vjeruje u cijenu od 1,30 kuna za kilogrampšenice

PREDSJEDNIK Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo izjavio je nakon današnjeg sastanka s doministrima poljoprivrede i šumarstva u Županijskoj komori u Osijkeu kako vjeruje da će biti prihvaćen njihov prijedlog da ovogodišnja otkupna cijena pšenice po kilogramu bude 1,30 kuna.

"Doministri poljoprivrede i šumarstva Josip Hrala i Miroslav Pažur nisu imali nikakvu primjedbu na taj naš prijedlog koji smo iznijeli na današnjem sastanku u Osijeku s njima i predstavnicima otkupljivača pšenice u cijeloj Hrvatskoj", kazao je Laslo. Dodao je kako će Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva sljedeći tjedan raspisati natječaj za otkup pšenice, posebno za svaku županiju. Prošlogodišnja otkupna cijena pšenice za kilogram bila je 1 kunu.

Laslo je ocijenio nerealnim procjenu Ministarstva poljoprivrede i šumarstva da se ove godine s obiteljskih gospodarstava očekuje oko 350 tisuća tona pšenice, odnosno ukupno oko 540 tisuća tona pšenice s društvenim sektorom. "Zbog velike suše i svega što sam vidio tvrdim da obiteljska gospodarstva neće ove godine proizvesti više od 200 tisuća tona pšenice, a suša je pogodila i druge zemlje, proizvođače pšenice, pa će je ove godine biti malo", ustvrdio je Laslo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Hrvatska bude morala uvoziti pšenicu, tražimo da se zaštiti domaći proizvođač, a ne da se uvozi jeftinija pšenica upitne kakvoće, dodao je.

Za razliku od prošle godine, kad su nam "u Ministarstvu tvrdili da ima viška pšenice, sada se realno može očekivati manjak". I dalje pitamo što je s pšenicom koju smo predali prošle godine, istaknuo je. Danas sam doministre Hralu i Pažura pitao zašto je iz Madžarske u veljači, ožujku i travnju ove godine uvezeno 3499 tona pšenice, ali su izbjegli odgovor, tvrdi Laslo.

Na današnjem sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori u Osijeku od velikih otkupljivača bili su predstavnici "Podravke", Agrokora, Đakovštine, PPK "Valpova" i drugih, kazao je Antun Laslo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara