Nakon šokantnih snimki smijenjena uprava ustanove kod Sarajeva

Nakon šokantnih snimki smijenjena uprava ustanove kod Sarajeva
Foto: Klix.ba

ŠOKANTNE snimke tretmana djece s mentalnim poteškoćama u specijaliziranoj ustanovi u Pazariću kod Sarajeva u petak su rezultirale odlukom o smjeni ravnatelja i članova upravnog i nadzornog odbora te ustanove, no ombudsmani za ljudska prava BiH upozorili su kako je ovaj slučaj tek vrh ledenog brijega jer je slično stanje u svim takvim ustanovama u državi.

Vlada Federacije BiH u petak je donijela odluku o smjeni Redžepa Salića, ravnatelja Zavoda za skrb o mentalno-invalidnoj djeci i omladini u Pazariću, a smijenjeno je i pet članova upravnog te tri člana nadzornog odbora koji su ranije imenovani na temelju stranačke pripadnosti.

>>> Objavljene potresne fotografije iz BiH: Djeca vezana za radijatore

Vlada je donijela i odluku o izvanrednom inspekcijskom nadzoru u zavodu u Pazariću, a tamo je tijekom dana provjere započelo i tužiteljstvo Sarajevske županije.

Istraga i smjene uslijedili su nakon što je zastupnica u parlamentu Federacije BiH Sabina Čudić ranije ovog tjedna objavila snimke na kojima se vidi kako su štićenici smješteni u zavod u Pazariću izvrgnuti nehumanom tretmanu, a neki od njih vezani za radijatore ili krevete na kojima su prljavi madraci i posteljina.

Prosvjed u Sarajevu

Objavljivanje tih snimki potaknulo je i prosvjede u Sarajevu, a stotine građana pred sjedištem entitetske vlade u četvrtak i petak tražilo je poduzimanje hitnih mjera kojima bi se popravilo stanje u Pazariću.

Smijenjeni ravnatelj Salić branio se tvrdnjom kako snimke nisu mogle nastati u razdoblju u kojemu je on ravnatelj jer je osobno zabranio vezivanje djece otkako je imenovan prije pet mjeseci.

Podsjetio je i kako je upravo on ukazao na činjenicu da je ranija uprava zlorabila resurse zavoda te novac odobren za njegovo financiranje, no to mu nije pomoglo da izbjegne smjenu. 

Ombudsmani su, pak, na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci podsjetili kako već godinama upozoravaju na probleme u ovakvim ustanovama koje nitko ozbiljno ne rješava.

"Ovakvo je stanje u svim sličnim ustanovama u BiH, samo što tamo nitko nije napravio fotografije", kazala je ombudsman Jasminka Džumhur.

Istaknula je kako nema smisla sada svu krivnju prebacivati na njegovateljice, stavljene u nemoguću situaciju da bez elementarnih uvjeta skrbe o skupinama u kojima je po osamnaest štićenika.

Loše stanje

Kazala je kako je pravi problem to što u BiH ne postoji uređen mehanizam po kojemu bi se u ustanove smještale osobe s mentalnim poteškoćama.

Zbog toga se i događa situacija kakva je u zavodu u Pazariću gdje radi čak 27 ekonomista, a samo osam medicinskih sestara, upozorila je.

Zavod uopće nema posebno opremljenu prostoriju u koju bi se smještalo pacijente sklone samoozljeđivanju ili ozljeđivanju drugih osoba, a njihovo "fiksiranje" u tim okolnostima samoinicijativno moraju provoditi njegovateljice jer jedan neuropsihijatar, koji bi jedini mogao određivati takve mjere, opslužuje čak tri ustanove i fizički ne može stići odgovoriti svim zadaćama koje se pred njega postavljaju.

"Pitanje je čemu u tim uvjetima uopće služe upravni i nadzorni odbori takvih ustanova za čije se sjednice godišnje mora izdvojiti po 50 tisuća eura", kazala je Džumhur.

Njen kolega Ljubinko Mitrović je kazao kako bi se svi podjednako šokirali kada bi vidjeli kakvo je stanje u Psihijatrijskoj klinici u Banjoj Luci.

"Stanje je doista jako, jako loše u svim sličnim ustanovama", kazao je Mitrović dodajući kako banjolučka psihijatrija treba hitnu selidbu u objekte prikladnije od onih u kojima je sada smještena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara