Nakon strašne oluje, nova havarija pogodila Osijek: Usred sezone komaraca ostali bez zaštite

Nakon strašne oluje, nova havarija pogodila Osijek: Usred sezone komaraca ostali bez zaštite

Foto; FAH

NAKON što su se jučer suočili s nezapamćenim nevremenom, danas se pojavila informacija o tome kako je stanovnike Osijeka snašla nova nesreća.

Naime, usred sezone najezde komaraca ostali su bez zaštite, jer je tvrtka Pestrid, koja inače provodi tretmane za uništavanje komaraca na području Osijeka, dobila zabranu rada na 90 dana, piše Glas Slavonije. 

Tvrtka je kažnjena zbog nedozvoljene uporabe biocidnog proizvoda Ti-Bi-24 proizvođača Duochem iz Srbije, koji "ne ispunjava zahtjeve iz Uredbe (EU) Europskog parlamenta i Vijeća u vezi sa stavljanjem na raspolaganje na tržištu i uporabi biocidnih proizvoda". Usto, taj je preparat u Pestridu zatečen bez deklaracije na hrvatskom jeziku.

Rješenje o zabrani

“Zabranjuje se trgovačkom društvu Pestrid d.o.o. Bilje (...) obavljanje djelatnosti obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva u trajanju od 90 dana od dana primitka ovog rješenja”, stoji u rješenju koje je 17. lipnja ove godine izdalo Ministarstvo zdravlja.

Navodi se i kako su inspekcijskim nadzorom u Pestridu 15. lipnja ove godine u skladištu opasnih kemikalija koje se koriste za provedbu dezinsekcije komaraca pronađene dvije bačve od 200 litara proizvoda Ti-Bi-24, proizvođača Duochem, iz Srbije.

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb grada Osijeka Romano Kristić kazao je kako Grad nema sve informacije o zabrani rada.

"Moramo vidjeti o čemu je točno riječ. Ako je zabrana stupila na snagu, to praktično znači da nemamo izvođača radova za adulticidne tretmane komaraca. U ugovoru postoji mogućnost angažiranja treće strane, no moramo provjeriti pravno do koje vrijednosti usluge, i što će to značiti za cijelu sezonu. S obzirom na to da smo na sjednici Gradskog vijeća, vjerujem da ćemo tijekom dana imati sve informacije i da ćemo sutra (utorak nap.a.) biti pametniji u donošenju prave odluke", rekao je. 

Kažnjeni i lani

"Tvrtka Pestrid nije bilo kakav izvođač radova. Ta tvrtka je, zajedno s Odjelom za biologiju partner Grada Osijeka u projektu Osijek - grad bez komaraca. Taj partner Grada u radu je koristio i danas koristi sredstva koja su zabranjena u Hrvatskoj. Provodeći nadzor na terenu, ali i iz naloga, vidjeli smo da Pestrid koristi u tretmanu nedopušteno sredstvo, koje uz to iz Srbije nije uvezla tvrtka koja za to ima dopuštenje. Prijavili smo to Ministarstvu zdravlja.

U Zavodu smo dobili povratnu informaciju kako je inspekcija za Pestrid izdala rješenje o zabrani rada na 90 dana. Prema službenoj dužnosti obavijestili smo Grad Osijek, kao i ostale gradove i općine na području Osječko-baranjske županije o tom rješenju. Moram podsjetiti kako je Pestrid i lani u rujnu dobio zabranu rada od 60 dana zbog određenih prekršaja. Tada je intervencijom Grada odgođena provedba zabrane rada za dva mjeseca te je Pestrid ipak proveo tretmane uništavanja komaraca", rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara