Nakon ulaska Hrvatske u EU poskupjet će kruh, mlijeko, lijekovi i knjige

Nakon ulaska Hrvatske u EU poskupjet će kruh, mlijeko, lijekovi i knjige

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

NA DAN KADA Hrvatska uđe u Europsku uniju poskupjet će kruh, mlijeko, knjige, znanstveni časopisi i medicinski implantati, jer je hrvatska Vlada odustala od svojeg ranijeg zahtjeva da se šest godina nakon ulaska u EU na te proizvode ne plaća PDV, prenosi danas Novi list.

Zbog toga će se od trenutka našeg članstva u Uniji na te proizvode plaćati najmanje pet posto PDV-a.

Novi list tvrdi da je odluka o odustajanju od zahtjeva za neplaćanje poreza donesena nakon jučerašnje sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, na kojem se raspravljalo o dopunama pregovaračkog stajališta u poreznoj politici.

Vlada je, tvrdi se, popustila Uniji jer je procijenjeno da se prijelazno razdoblje od šest godina neće moći ispuniti, te se tvrdi kako niti jedna druga zemlja članica EU nema nultu stopu na određene skupine proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo je Poljska u svojem pregovaračkom procesu uspjela postići jednogodišnje prijelazno razdoblje u kojem je mogla imati nultu stopu na knjige, ali izvori bliski Vladi tvrde da je učinak te mjere upitan, te da ni Hrvatska neće inzistirati na izuzećima.

EU ne poznaje izuzeće pojedinih zajednica ili statusnih grupa

Hrvatska je također tražila i četiri godine prijelaznog razdoblja u kojem branitelji ne bi plaćali PDV na automobile, a traženo je i trajno oslobađanje vjerskih zajednica od plaćanja PDV-a na donacije iz inozemstva, no ni taj zahtjev neće biti prihvaćen jer, kako se objašnjava, EU ne poznaje izuzeća cijelih zajednica ili statusnih grupa.

U Vladi zasad ne žele govoriti o tome hoće li na kruh, mlijeko, lijekove ili knjige uvesti najnižu stopu PDV-a, što bi značilo da Hrvatska ima tri stope PDV-a, ili će ona biti nešto veća od pet posto.

Postoji mogućnost da se pri promjeni zakona o PDV-u, koja je nužna radi naplate tog poreza na kruh i mlijeko, utvrde dvije porezne stope, te da se ona niža, osim na kruh i mlijeko naplaćuje na još neke proizvode, što bi cijene zadržalo na nižoj razini, no to bi značilo i da će se na kruh, mlijeko i lijekove plaćati PDV po stopi većoj od pet posto.

Od ostalih zahtjeva Hrvatska će pokušati ishoditi da se do 2014. godine ne plaća PDV na građevinsko zemljište, te da minimalni prag za ulazak među obveznike PDV-a bude 35 tisuća eura, umjesto pet tisuća, koliko je to u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara