Nakon vojnog udara u Zimbabveu predsjednik ne želi odstupiti, a njegovoj supruzi se gubi trag

Nakon vojnog udara u Zimbabveu predsjednik ne želi odstupiti, a njegovoj supruzi se gubi trag

Foto: Hina

DAN nakon vojnog preuzimanja vlasti u Zimbabveu i stavljanja dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea u kućni pritvor, vojska ne najavljuje svoje daljnje korake, a zemlja je u iščekivanju razvoja događaja.

>> PUČ U ZIMBABVEU Predsjednik u kućnom pritvoru, vojska zavladala državom

Dužnosnici Južnoafričke zajednice za razvoj trebali bi danas u prijestolnici Bocvane Gaboroneu razgovarati o krizi u Zimbabveu s južnoafričkim predsjednikom Jacobom Zumom, a također su poslali izaslanike u Harare kako bi se sastali s tamošnjim vojnim dužnosnicima.

Proturječna izvješća o tome gdje je predsjednikova supruga

Dok je vojska izvijestila da je Mugabe na sigurnome, medijska izvješća o tome gdje se nalazi njegova supruga Grace su proturječna, a prema nekima od njih ona je napustila zemlju.

Prije udara u zemlji su se pojavile spekulacije o tome da se 52-godišnja supruga dugogodišnjeg zimbabveanskog predsjednika sprema od njega preuzeti vlast. Čini se da je u toj nakani potencijalna nasljednica suočena s otporom visokih vojnih dužnosnika.

Na ulicama Hararea danas vlada neugodna tišina, nakon početnog veselja jučer, kada je objavljeno da je vojska stavila pod nadzor 93-godišnjeg Mugabea, koji je skoro četiri desetljeća na vlasti.

Neki politički akteri se priklonili vojsci

Uz nekoliko Mugabeovih saveznika iz njegove stranke Zanu-PF, među kojima je i financijski ministar Ignatius Chombo, koji su završili u zatvoru, neki politički akteri brzo su dali do znanja da su na strani vojske.

Tako su državni mediji jučer kasno navečer objavili ispriku čelnika mladeži Mugabeove stranke Kudzaija Chipange, koji je samo nekoliko sati ranije kritizirao vojsku.

"Još smo mladi i radimo greške", kazao je Chipanga dodajući da se ispričava svojevoljno i da nije na to prisiljen. Mladež Mugabeove stranke do sada je snažno podupirala njegovu suprugu u aspiracijama za vlast. "Sam sam razmislio i shvatio da radim pogrešku", dodao je Chipanga.

Oporba prihvatila vojnu intervenciju

Zimbabveanska oporba, koja se dugo borila protiv Mugabea na miran način na tamošnjim izborima, čini se da je prihvatila vojnu intervenciju.

"Podupiremo potez vojske, no zemlja se treba brzo vratiti ustavnoj vlasti", kazao je Douglas Mwonzora, glavni tajnik stranke MDC-T, oporbenog čelnika Morgana Tsvangiraija.

Iz obavještajnih izvora se u međuvremenu doznaje da predsjednik Mugabe inzistira na tome da on ostane jedini legitimni čelnik te da se opire ponuđenom posredovanju katoličkog svećenika kojim bi se osiguralo dostojanstveno povlačenje s dužnosti.

"Akcija usmjerena protiv 'kriminalaca' u Mugabeovu okruženju"

Svećenik Fidelis Mukonori djeluje kao posrednik između Mugabea i generala, koji su jučer ciljanom operacijom preuzeli kontrolu u zemlji navevši kako je akcija usmjerena protiv "kriminalaca" u Mugabeovu okruženju.

Prema obavještajnim izvješćima na koje se poziva Reuters, bivši šef obavještajnih službi Emmerson Mnangagwa, kojega je Mugabe prošlog tjedna smijenio s dužnosti potpredsjednika, planirao je da zemlja poslije Mugabea funkcionira godinu dana tako da je zajednički vode vojska i oporba.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara