"Nakon zaštite picigina, na redu su samoborske kremšnite i soparnik"

"Nakon zaštite picigina, na redu su samoborske kremšnite i soparnik"

"MINISTARSTVO kulture uložiti će gotovo 48 milijuna kuna u različite projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji", najavio je danas u Splitu ministar Božo Biškupić. Biškupić je s čelnicima Splitsko-dalmatinske županije razgovarao u ulaganjima Ministarstva kulture u županijske projekte.

Posjetivši zgradu nekadašnje depandanse JNA, koja će uskoro biti iskorištena u svrhu otvaranja suvremeno opremljenog središnjeg odjela Gradske knjižnice "Marka Marulića", ministar je izrazio zadovoljstvo dosad učinjenim radovima.

Biškupić je, u skladu s predizbornim razdobljem, naglasio kako je od početka godine u Hrvatskoj otvoreno 13 knjižnica, te ponudio daljnju financijsku potporu splitskoj knjižnici. Obećao je i novčanu potporu Kaštelima u zaštiti arheoloških lokaliteta, a posebno starohrvatskog groblja nedavno otkrivenog u naselju Rudine.

Projekt središnjeg ureda knjižnice "Marko Marulić" vrijedan je 25 milijuna kuna, a financiraju ga, u jednakom omjeru, Grad Split i Ministarstvo. Novost u knjižnici bit će otvaranje Dječjeg odjela, koji na staroj lokaciji u Biskupskoj palači nije postojao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biškupić je podsjetio i na nedavnu zakonsku zaštitu popularnog picigina.

"U dijelu nematerijalne kulturne baštine vrlo je važno prepoznati pojedine fenomene, a jedan od takvih fenomena je i picigin pa su ga zbog toga zaštitili", izjavio je Biškupić dodavši kako će po istom principu uskoro biti zaštićene i samoborske kremšnite, kao i poljički kulinarski specijalitet soparnik.

Ma.N.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara