Nakon Zdravka Tomca, izgledni SDP-ov kandidat za predsjednika - Neven Mimica?

SDP od 1997. godine nije imao svog kandidata za predsjednika države, kada je 21 posto glasova osvojio Zdravko Tomac. Izbori 2010. godine mogli bi nakon 13 godina iznjedriti SDP-ovca za predsjedničku utrku, a na Iblerovom trgu šuška se o tri imena - pravniku Ivi Josipoviću, te dvoje potpredsjednika Sabora -  Željki Antunović i Nevenu Mimici.

No ništa od toga još nije službeno, pogotovo kada se uzme u obzir da se nagađa da će i predsjednik SDP-a pokušati osvojiti tu funkciju, a spominjao se i Milan Bandić. Važno je vidjeti i što će HNS kazati na to sve, s obzirom da je njegov predsjednik Radimir Čačić kazao da će se prije nego istaknu kandidaturu nekog HNS-ovca, prvo dogovoriti sa SDP-ovcima i vidjeti je li moguće dogovoriti zajedničkog kandidata.

"Spreman sam ući u predsjedničku utrku. Ne nedostaje mi ambicija, a, mislim, i sposobnosti. No, to nije dovoljno za kandidaturu, pogotovo ne za uspješnu. Ključno je da se nečije ambicije poklope sa stranačkim. Nisam o tome još ni sa kime razgovarao, međutim nikad se nisam suprotstavljao odlukama SDP-a. Bit će što bude", rekao je Novom listu Mimica. Dodao je da su SDP-u prioritet lokalni izbori, a što se tiče predsjedničkih kazao je da ne bi bilo dobro da HDZ pokraj premijera ima i predsjednika Republike.

Potencijalni HDZ-ovi predsjednički kandidati su, nagađa se u medijima, potpredsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor, predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru Andrija Hebrang, ministar obrazovanja Dragan Primorac, koji se navodno učlanio uoči parlamentarnih izbora kada mu je obećano da će se utrkivati za funkciju prvog čovjeka u državi. Kao kandidat blizak HDZ-u se spominje i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, koji je nedavno neočekivano iskritizirao gospodarsku politiku Vlade.

A.B.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara