Nancy Pelosi posjetila Afganistan

Nancy Pelosi posjetila Afganistan
Foto: EPA

PREDSJEDNICA zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi jučer je zajedno s visokim dužnosnicima Kongresa nenajavljeno posjetila Afganistan, objavio je njezin ured.

Nakon subotnjeg kratkog posjeta Jordanu Pelosi je otputovala u Afganistan gdje se sastala s predsjednikom Ašrafom Ghanijem i s američkim ministrom obrane Markom Esperom koji trenutno boravi u posjetu toj zemlji, te s visokim američkim časnicima i sa skupinom vojnika, navodi se u priopćenju objavljenom nakon posjeta.

Posjet Pelosi Bliskom istoku i južnoj Aziji vremenski se poklopio s učestalim pitanjima o potpori SAD-a saveznicima nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, primjećuje Reuters.

Trump prekinuo razgovore s afganistanskim talibanima

Trump već dugo želi ograničiti američki vojni angažman u inozemstvu, a njegovi odnosi s predsjednicom zastupničkog doma zahladili su nakon pokretanja postupka njegova opoziva s predsjedničke dužnosti.

Prošlog mjeseca američki je predsjednik prekinuo pregovore s afganistanskim talibanima kojima je želio dokončati najdulji rat u povijesti SAD-a. Njegov je potez prema tvrdnjama kritičara naglasio nesuvisao američki pristup Afganistanu.

Posjet dvostranačkog američkog izaslanstva toj zemlji poklopio se s posjetom američkog ministra obrane, koji je novinarima rekao da je "cilj ipak u određenom trenutku isposlovati mirovni sporazum, politički sporazum".

Pelosi je izjavila da su američki diplomati izvijestili njezino izaslanstvo o nastojanjima da se ishodi pomirenje s talibanima. Dodala je da su se sastali i s afganistanskim premijerom Abdulahom Abdulahom i s čelnicima organizacija civilnog društva, uključujući i žene.

Pelosi se osvrnula na izbore u Afganistanu

Predsjednica zastupničkog doma američkog Kongresa navodi u priopćenju i da su "saznali nešto više o još neobjavljenim rezultatima afganistanskih predsjedničkih izbora, koji su održani u rujnu, a za koje se svi nadamo da će biti uskoro dostupni".

Izbori su održani 28. rujna i preliminarni rezultati trebali su biti objavljeni 19. listopada. Njihova će objava kasniti najmanje tjedan dana, objavio je Reuters u subotu.

"Naše je izaslanstvo naglasilo da je ključna borba protiv korupcije koja ugrožava sigurnost i potkopava mogućnost naroda Afganistana da izgradi stabilnu i prosperitetnu budućnost", navela je Pelosi.

"Istaknuli smo i da u razgovorima o pomirenju moraju sudjelovati i afganistanske žene", dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara