Napad na Hitnu pomoć u Zadru: "Liječnika je udarao u glavu i bacio na pod"

Napad na Hitnu pomoć u Zadru: "Liječnika je udarao u glavu i bacio na pod"
Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

IZ ZAVODA za hitnu medicinu Zadarske županije danas su obavijestili o napadu na svog djelatnika koji se dogodio u nedjelju u Zadru. 

Do napada je došlo u jutarnjim satima u nedjelju, 5. svibnja, na povratku s intervencije.

Kako su rekli, djelatnici Hitne zaustavili su se u pekarni Stanovi gdje je nepoznata osoba počela verbalno napadati vozača tima.

Udarao ga u glavu, bacio na pod i više puta udario. Pobjegao je

Liječnik je stao u obranu kolege, na što je napadač počeo s fizičkim napadom na liječnika. Zadao mu je više udaraca rukom u glavu, bacio ga na pod i više puta udario.

Uz pomoć svih prisutnih, napadača su tek nakon nekoliko minuta uspjeli obuzdati. Odmah je obaviještena zadarska policija, no do dolaska djelatnika MUP-a napadač je napustio mjesto događaja, a policija je napravila zapisnik.

Liječnik Zavoda za hitnu medicinu nalazi se na bolovanju te su mu utvrđene lakše tjelesne ozljede, priopćili su iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Najnoviji u nizu napada na zdravstvene djelatnike

Ovo je tek posljednji u nizu slučajeva napada na zdravstvene djelatnike u Hrvatskoj. 

U siječnju je tako došlo do napada u KB Dubrava u Zagrebu. Kako je objavljeno, 24-godišnjak je prvo verbalno, a zatim i fizički nasrnuo na liječnike i medicinsko osoblje. Vatrogasnim aparatom je razbijao po bolnici. To je bio drugi napad u samo nekoliko dana.

Nekoliko dana prije više je osoba napalo liječnike i medicinsko osoblje u bolnici na Jordanovcu.

Tada su iz Ministarstva zdravstva naglasili da je novim zakonom, koji je na snazi od 5. siječnja, za takve napade predviđena kazna zatvora u trajanju do pet godina. 

Kazna do 5 godina zatvora

Novim Izmjenama i dopunama Kaznenog Zakona na snazi od 5. siječnja 2019. godine propisano je novo kazneno djelo Prisile prema zdravstvenom radniku ( članak 315. a), slijedom kojeg se počinitelj tog kaznenog djela koji doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti kažnjava zatvorom do tri godine.

Ako je kaznenim djelom doveden u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika ili mu je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", stoji u priopćenju Ministarstva.

Reakcija Hrvatske udruge za medicinsko pravo na najnoviji napad

Na napad u Zadru reagirala je Hrvatska Udruga za medicinsko pravo. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"OB Bjelovar, Klinika Jordanovac, OB Pakrac te sad i Hitna pomoć Zadar slijed je nedavnih brutalnih i agresivnih napada na zdravstvene radnike.  Zgroženi smo i konsternirani činjenicom eskalacije napada na liječnike i zdravstvene radnike. Još više smo zgroženi postupcima nadležnih tijela, u ovom slučaju policije koje ja napravila zapisnik o događaju, a počinitelj je pušten bez ikakvih daljnjih  sankcija.

Javno se pitamo  koliko slučajeva premlaćivanja zdravstvenih radnika se treba još dogoditi da bi  odredbe članak 315a Kaznenog zakona zaživile u hrvatskom pravosudnom aparatu i kod institucija progona.

Progon po službenoj dužnosti počinitelja kaznenih djela omogućava nadležnim represivnim tijelima korištenje niza mjera posebice ako se počinjenjem kaznenog djela radi o ovako teškim posljedicama za žrtvu .

Pitamo se gdje su nestale mjere privođenja, zadržavanja, i  pritvaranja ovakvih nasilnika. Pitamo se što uopće predstavljaju zdravstveni radnici pojedincu , društvu i nadležnim institucijama. Pitamo se gdje je nastala ustavom zaštićena kategorije zdravstvene zaštite, tko nju štiti i tko štiti zdravstvene radnike koji je bespogovorno i beskompromisno pružaju. Gdje je Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje je Državno odvjetništvo, gdje je Ministarstvo zdravstva, gdje je Ministarstvo pravosuđa, naposljetku gdje su Komore.  Tko danas više štiti interese zdravstvenih radnika, ili su oni prepušteni sami sebi i nesmiljenim nasilnicima. Dok se vodstvo njihovih cehovskih organizacija reklamira po ustanovama za nove mandate i nove izbore te nove naknade, dotle njihovo članstvo brutalno premlaćuju po ulicama i bolnicama.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo ovim putem javno poziva sve nadležne institucije da hitno poduzmu  KONKRETNE mjere kako se ovakvi slučajevi više nikada ne bi događali. Umjesto da uvođenjem novog Kaznenog djela „Prisile prema zdravstvenom radniku“, ovakve i slične situacije svedemo na minimum, odnosno iskorijenimo ih, rezultat je s druge strane poražavajući, štoviše došlo je do neviđene eskalacije nasilja nad zdravstvenim radnicima.  

Stoga tražimo kao udruga koje promiče prava i interese zdravstvenih radnika da sva nadležna tijela zajedničkim radom  donesu jasan plan aktivnosti kojima će hitno biti utvrđene mjere za preveniranje i sprječavanje nasilja nad zdravstvenim radnicima ,  te da se donese jasna procedura postupanja nadležnih tijela, represivnih i pravosudnih kod ovakvih slučajeva, a sve u cilju da se omogući zaštita zdravstvenom radniku u obavljanju zdravstvene  djelatnosti i pružanju zdravstvene skrbi pacijentima i građanima RH", stoji u priopćenju Hrvatske udruge za medicinsko pravo. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara