"Napad na Miljuša svima nam je poruka o snazi neustrašivog podzemlja"

"NAPAD i premlaćivanje novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša napad je na njegov život i zdravlje, na pravo na slobodnu riječ i na slobodu tiska u Republici Hrvatskoj. Kao posljednji u nizu takvih i sličnih napada na novinare i druge javne osobe, čiji nalogodavci i počinitelji nisu nikad otkriveni, a očito potiču iz kriminalnog podzemlja, ovaj pobuđuje i zaslužuje posebnu pažnju, jer je samo prije nekoliko mjeseci Dušan Miljuš primio putem javnog oglasa tipičnu mafijašku prijetnju, a takvih prijetnji bilo je i kasnije. Stoga je ovo ne samo napad na život, zdravlje, prava i slobode Dušana Miljuša i slobodu tiska, nego i otvoreni napad na policiju, sigurnosni sustav i Hrvatsku državu", poručio je pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

"Svima nam je poslana poruka o snazi podzemlja, koje se ne boji i pred kojim su državne institucije nemoćne. Stoga se pridružujem osudi, kako napada, tako i dosadašnje neučinkovitosti policije i podržavam akcije Hrvatskog novinarskog društva i zahtjeve policiji i Vladi Republike Hrvatske da učine sve da se otkriju i privedu počinitelji i nalogodavci", dodao je Malčić.

"Istodobno, pridružujem se i ocjenama da nisu društveno prihvatljive veze i odnosi, bilo poslovne ili privatne naravi, državnih i lokalnih dužnosnika ili osoba iz politike s onima iz kriminalnog miljea. Za njih, kao i za policiju, državne odvjetnike te sudstvo, treba važiti pravilo nulte tolerancije uz prijetnju profesionalnih ili političkih sankcija. U tom smislu ponovno upozoravam i na potrebu jačanja relativno nezavisne unutarnje kontrole u Ministarstvu unutarnjih poslova, radi prevencije i sankcioniranja, ne samo nezakonitosti, nego i društveno neprihvatljivog postupanja i ponašanja u policiji", naveo je Malčić.

"Sloboda medija je temeljno načelo u EU"

Brutalni napad na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša oštro je osudila i Europska komisija, koja navodi kako je "sloboda medija temeljno demokratsko načelo Europske unije".

U izjavi za medije, koju je u ime povjerenika za proširenje Ollija Rehna, uputila njegova glasnogovornica Krisztina Nagy stoji kako "Europska komisija najoštrije osuđuje uporabu sile", a izražene su i želje za što brži Miljušev oporavak.

Europska komisija je izrazila i nadu da će se u ovom slučaju napada na slobodu medija provesti detaljna istraga i da će napadači biti uhvaćeni i kažnjeni.

"Vjerujemo da će hrvatske vlasti provesti odgovarajuću istragu i privesti napadače pravdi. Komisija prati ove i druge slučajeve, u sklopu općeg kriterija o vladavini prava i njegovoj provedbi", navodi se u priopćenju Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prije svega nekoliko dana je Olli Rehn rekao kako je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, za zemlje Zapadnog Balkana, najveći test i izazov na putu prema EU.

"Napadi na Miljuša i Lukač Koritnik simbolički su udarac razvoju hrvatske demokracije"

Napad na Miljuša, jednako kao i napad na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač Koritnik, oštro je osudio i Centar za mirovne studije (CMS). "Želimo im brz oporavak i izražavamo nadu kako ih ovi napadi neće sputati u njihovom daljnjem radu", poručili su iz CMS-a.

"Upotreba fizičke sile i drugih oblika nasilja prema osobama koje se kroz svoj rad zalažu protiv diskriminacije prema ranjivim društvenim skupinama i pojedincima, ili razotkrivaju kriminal, krajnje je zabrinjavajući čin. Frekvencija i promocija nasilja kao sredstva komunikacije postaju, često, legitimne metode zbog neadekvatne reakcije nadležnih institucija i osude nasilja od strane hrvatskog društva u cjelini. Tu pojavu treba promatrati u širem društvenom kontekstu u kojem, nažalost, govor mržnje, predrasude i stereotipi zauzimaju sve više javnog prostora", dodaju.

"Smatramo da je vrijeme da sve relevantne društvene institucije javno počnu promovirati nenasilje te oštro osuđivati svaki nasilni čin, bilo da se radi o nasilju u privatnom ili javnom prostoru. Tiha tolerancija nasilnih ponašanja i skupina koje javno promoviraju nasilje dovodi nas do toga da je danas u Hrvatskoj moguće usred bijelog dana, na ulici punoj prolaznika, fizički napasti predstavnicu državne institucije, prebiti novinara, ili nekoga tko nam se jednostavno ne sviđa", navode.

"Ova dva napada simbolički su udarac razvoju hrvatske demokracije. Sad je ključno da se u što kraćem roku pronađu počinitelji, rasvijetle motivi te se osumnjičene izvede pred sud", smatraju u Centru za mirovne studije.

I.M.
Foto: A.B. / Novi list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara