"Napad na vrh režima" promašio Saddama

AKO JE SUDITI po prvim izvještajima najvećih američkih medija, prva meta američko-britanskog napada na Irak bio je Saddam Hussein. Prema informacijama objavljenim u Washington Postu, George Bush je nakon četverosatnog sastanka s direktorom CIA-e Georgeom Tenetom dao zeleno svjetlo za napad jer je "postojala prilika precizne likvidacije Saddama Husseina".

U srijedu poslijepodne po mjesnom vremenu, Tenet je ušao u Ovalni ured i američkom predsjedniku ponudio jedinstvenu prigodu da irački rat možda riješi jednim udarcem na samom početku, piše Washington Post.

Naime, Sadam Husein i najviši irački državni vrh našao se pod nazdorom CIA-e. Ne samo da agencija zna gdje je Sadam, već i gdje će se točno nalaziti u sljedećih nekoliko sati, kazao je navodno Tenet. Okružio se, naime, svojim savjetnicima u jednoj od privatnih rezidencija u Bagdadu. Tenet je situaciju opisao kao jedinstvenu prigodu jer je poznato da Sadam rijetko boravi na istom mjestu nekoliko sati i nikada ne spava u istom krevetu dvije noći za redom, piše Post.

Tenetov prijedlog je prihvaćen i brzo je sačinjen plan djelovanja. Dva i pol sata kasnije Bush je izdao naređenje za napad. Prve su rakete trebale probiti krov i zidove lokacije na kojoj se Sadam nalazio, u nadi da će već prvim napadom iračko vodstvo biti "obezglavljeno".

CNN dalje prenosi informacije kako je usprkos CIA-inim informacijama o lokaciji na kojoj se nalazio irački diktator, prvi napad ipak promašio metu. Naime, samo nekoliko sati nakon početka američkog napada, Iračanima se putem TV prijenosa obratio sam Saddam, najavivši "sigurnu pobjedu Iraka nad agresorima".

Iako se još uvijek špekulira pretpostavkom da je Saddamov govor snimljen prije samog početka napada, gotovo je sigurno da je "napad usmjeren na obezglavljenje iračkog režima" promašio svoju glavnu metu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara