Postignut dogovor: Uklanjaju se srpske blokade, kosovski specijalci povlače se u Prištinu

Foto: AFP

KAKO javlja Beta postignut je dogovor da se do sutra ujutro specijalna jedinica kosovske policije povuče u Prištinu te da se sve srpske blokade na sjeveru Kosova uklone.

Šef tima srpske vlade za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je dogovoreno da se na prijelaze Jarinje i Brnjak vrate pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti.

U pucnjavi kod Zubinog Potoka ranjen kosovski specijalac, a navodno i trojica Srba

Informacije govore kako je do pucnjave došlo u mjestu Varage kod Zubinog Potoka, te da je najmanje jedan pripadnik Kosovske policije ranjen, javio je Tanjugov reporter s terena. RTS javlja kako je pogođen u glavu i da je u teškom stanju.

KIM radio je javio i da su upucana trojica Srba, iako je načelnica bolnice u Kosovskoj Mitrovici kazala da od jutros nitko nije primljen s ozljedama. Ni ostali mediji nisu potvrdili da ima ranjenih i na srpskoj strani.

Do incidenta kod Zubinog potoka je, prema svjedocima, došlo kada su u to mjesto, na putu ka administrativnom prelazu Brnjak, ušla dva džipa sa specijalcima KPS-a iz kojih je otvorena vatra na četiri automobila lokalnih Srba parkirana na putu. Na mjestu sukoba ima tragova krvi, a automobili Srba su izrešetani, javlja Tanjug. Vozila KPS-a su se poslije incidenta navodno udaljila prema južnom dijelu Mitrovice, ka većinski albanskom selu Košutovo.

Nisu jasne okolnosti pucnjave, a svjedoci i mještani ne žele  iznositi detalje, niti dozvoljavaju fotografiranje.

Bogdanović demantirao da su specijalci ponovno zauzeli Brnjak

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović negirao je da su se kosovski specijalci vratili na prijelaz Brnjak, ali je potvrdio da su se kod tog prijelaza sukobili sa Srbima koji blokiraju put.

RTS je ranije javio da su specijalci kosovske policije ponovno , uz upotrebu oružja, zauzeli administrativni prijelaz Brnjak na sjeveru Kosova. Reporter RTS-a javlo je da su se na Brnjak vratili sa dvadesetak vozila. Izvještaji govore kako se u tom predjelu čuje pucnjava, a snage KFOR-a odmah su upućene na Brnjak kako bi se spriječila daljnja eskalacija nasilja.

Pucnjava je, kako javljaju Tanjugovi dopisnici, uslijedila nakon što su kosovski specijalci u povlačenju sa prijelaza Brnjak naišli na lokalne Srbe koji su čitavu prošlu noć blokirali prilaz tom administativnom punktu. Za sada nije jasno tko je na koga otvorio vatru.

RTS je prenio i navodnu izjavu kosovskog premijera Hashima Tachija kako "neće biti kompromisa sa Srbijom, te da specijalci ostaju na prijelazima.

"Bilo je pucanja, čuli smo da je ta jedinica Kosovske policije pucala na naše ljude. Jako je važno da u ovom trenutku ostanemo mirni i da imamo prave informacije", rekao je šef pregovaračkog tima Beograda Stefanović novinarima i okupljenim Srbima na administrativnom prijelazu Jarinje.

Ratomir Božović, predsjednik Udruženja privrednika iz Zubinog Potoka, rekao je Beti da su policajci pucali kako bi se probili do prolaza mimo Srba koji su pokušali da blokiraju put ka prijelazu.

Kosovski specijalci su se oko 13 sati povukli s Brnjaka

Podsjetimo, pripadnici jedinice ROSU nešto prije 13 sati počele su se povlačiti i s prijelaza Brnjak. Radio KIM je javio da su Srbi također počeli uklanjati barikade kod Jarinja, koje su postavljene sinoć kao odgovor na akciju kosovskih specijalaca. Zamjenik predsjednika općine Zubin Potok Srđan Đurović je FoNetu nešto prije 14 sati izjavio da su se kosovski specijalci povukli s Brnjaka te da napuštaju i teritorij općine.

Ministar unutarnjih poslova Kosova izjavio je danas da su petorica pripadnika specijalne policijske jedinice ROSU ranjeni kada su sinoć sudjelovali u akciji zauzimanja dvaju administrativnih prijelaza. Kako se neslužbeno doznaje, jedan je je podlegao povredama, javlja Blic.

Još ranije su se kosovski specijalci povukli iz Leposavića, što je, kako javlja novinar Tanjuga s lica mjesta, rezultat dogovora predstavnika Beograda, Prištine i KFOR-a. Prijelaz Jarinje sad kontroliraju pripadnici KFOR-a.

Borislav Stefanović je kazao da blokade ostaju dok ne bude dogovoreno kakav će biti sastav osoblja koje će ubuduće raditi na administrativnim prijelazima. "Taj sastav ne može biti drugačiji od sastava lokalnog stanovništva", istaknuo je Stefanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ranije je demantirao priopćenje iz Prištine da su specijalci KPS preuzeli kontrolu nad administrativnim prijelazom Jarinje. Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je još jutros rekao da je s generalom KFOR-a Erhardom Buhlerom dogovorena većina elemenata za rješavanje problema nastalog blokadom dionice puta od Leposavića prema Kosovskoj Mitrovici kod mjesta Jarinje.

 "Nećemo otići odavde dok se situacija ne riješi i ne uspostavi prijašnje stanje na administrativnom prijelazu Jarinje"

Stefanović je ranije u izjavi Tanjugu precizirao da je ostalo još nekoliko stvari koje treba riješiti i da očekuje da će u skoro vrijeme dogovor biti postignut. "Nećemo otići odavde dok se situacija ne riješi i ne uspostavi prijašnje stanje na administrativnom prijelazu Jarinje", rekao je Stefanović.

Sama situacija na punktu kod Jarinja od jutros je mirna, a prije prijepodne se zapovjednik Buhler vratio iz Prištine gdje je kosovskom premijeru Hashimu Tachiju prenio zahtjev srpske strane za povlačenje specijalaca KPS-a. Dok se očekivao odgovor Prištine, put između Leposavića i Kosovske Mitrovice i bio je blokiran teškom mehanizacijom koju su izveli Srbi, a propuštala su se samo putnička i vozila hitne pomoći. Stefanović je kazao kako će Srbi ukloniti barikade kad se pripadnici ROSU-a povuku, uz napomenu kako su ljudi mirni te da ne nasjedaju na provokacije.

Kosovski specijalci upućeni na administrativne prijelaze, Srbi blokirali ceste

Podsjetimo, specijalna jedinica Kosovske policije je, odlukom vlasti u Prištini, kasno sinoć upućena prema administrativnim prijelazima Jarinje i Brnjak, preko kojih vode magistralni pravci s Kosova ka Raškoj i Novom Pazaru, što je izazvalo revolt srpskog stanovništva i blokade puteva na sjeveru pokrajine, javlja B92.

Pripadnici jedinice Kosovske policije ROSU su se u ponedjeljak u kasnim večernjim satima uspjeli rasporediti na prijelazu Brnjak, a vozila kojima su se uputili ka Jarinju zaustavljena su zahvaljujući blokadama puta Kosovska Mitrovica-Raška koje su na dva mjesta organizirali srpski stanovnici.

Na navedeno područje odmah su se zaputili ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović, a predsjednik Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković su kontaktirali Europsku uniju, NATO i druga međunarodna tijela kako bi se spriječila eskalacija napetosti, piše Blic.

Srpski izaslanici su se tijekom noći u Leposaviću sastali sa zapovjednikom KFOR-a od kojeg su tražili povratak na prijašnje stanje, poručivši da će Srbi tek tada odblokirati puteve i prekinuti prosvjede na sjeveru zemlje.

Eulex sprječava sukobe

Predstavnici KFOR-a i Eulexa su tijekom noći apelirali na građane da ne posežu za nasiljem, istaknuvši kako se nesuglasice na Kosovu moraju rješavati isključivo razgovorima.

Policijske snage Eulexa su, kako bi spriječile eventualne sukobe srpskih stanovnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice i Albanaca iz južnog dijela grada, oko ponoći blokirale glavni most koji razdvaja grad na srpski i albanski dio, a kasnije su se u oklopnim vozila stacionirale i ispred suda u Kosovskoj Mitrovici.

Zamjenik premijera Srbije i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić najoštrije je osudio intervenciju specijalnih jedinica Kosovske policije u općinama Zvečan i Leposavić "kao pokušaj nasilnog integriranja sjevera Kosova u takozvano nezavisno Kosovo".

B92 javlja i kako je kosovska televizija jutros izvijestila kako je kosovski premijer Hashim Thachi naredio da se na administrativni prijelaz Jarinje uputi još specijalnih jedinica kosovske policije ROSU. Ta vijest nije službeno potvrđena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara