Napokon stigla prava zima: Snijeg diljem Hrvatske!

Foto: D. Prša

NAKON kiše i olujnog vremena tijekom noći na širem području Like počeo je padati gusti snijeg. Iako su prognoze najavljivale snijeg tek krajem dana, on je zabijelio lička prostranstva, a padao je i diljem unutrašnjosti no zadržao se najviše u gorskim predjelima dok ga u nizinama ima tek koji centimetar.

Najviše snijega ima na području Čabra, čak 29 centimetara, zatim slijedi Sljeme sa 16 centimetara, Zavižan sa 12 te Begovo Razdolje sa 10 centimetara snijega. U Delnicama je osam centimetara snijega, po 2 centimetra izmjerena su u Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Koprivnicu, Ogulinu, Zagrebu, Hrvatskoj Kostajnici, i mnogim drugim gradovima.

U jutarnjim satima brojne prometnice u Lici prekrivene su snijegom, jer nisu očišćene. Otežano se vozi preko velebitskih prijevoja Baške Oštarije i Vratnik te preko Kapele gdje na pojedinim mjestima magla i snježna vijavica smanjuje vidljivost na nekoliko metara. Kako doznajemo u "Lika cestama" sva raspoloživa zimska mehanizacija izlazi na ličke ceste koje će uz čišćenje snijega biti posipane sipinom.

Do udaljenijih ličkih sela teže je doći automobilima jer prometnice još nisu očišćene. Na autocesti A1 Zagreb-Split, na ličkom dijelu autoceste, magla smanjuje vidljivost a mokar i klizak kolnik, mjestimice prekriven snijegom upozoravaju vozače na oprez u vožnji.

Kako je najavljeno, tijekom dana na širem području Like očekuju se nove snježne padaline, stoga se vozači upozoravaju na oprez u vožnji i da na put ne kreću bez zimske opreme.Tijekom dana snijeg i kiša


U prvom dijelu dana u unutrašnjosti se očekuje pretežno oblačno, u gorju povremeno sa snijegom, a u nizinama kišom i snijegom, podaci su Državnog hidrometeorološkog zavoda. Na Jadranu se očekuje promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, obilnijom u Dalmaciji.

Poslijepodne se očekuje postupno razvedravanje. Najviša dnevna temperatura bit će od 0 do 7, a prema kraju dana osjetno hladnije. Na Jadranu će temperatura zraka biti uglavnom između 9 i 15°C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara