SMJENA ŠEFA SREBRNJAKA

Naprasna smjena šefa bolnice: U pozadini je Bandićeva želja za zemljištem?

Naprasna smjena šefa bolnice: U pozadini je Bandićeva želja za zemljištem?
Foto: Index, N1, 123rf, Zoe Šarlija/PIXSELL

NAPRASNA smjena šefa Dječje bolnice Srebrnjak, dr. Bore Nogala, danas je izazvala burne reakcije u javnosti. Što stoji u pozadini te odluke?

Tim povodom razgovarali smo s Nogalom, ali i oporbenim zastupnikom u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renatom Petekom.

Nogalo: Na mene se već godinama vrše pritisci

"Na mene su već par godina vršeni pritisci od strane Upravnog vijeća Srebrnjaka da se povučem s čela ove bolnice. Govorilo mi se da loše radim posao i da je bolje da odustanem od ove bolnice, nisam padao na te priče", rekao nam je smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, dr. Boro Nogalo. Podsjetimo, na čelu Upravnog vijeća Srebrnjaka je Ana Stavljenić Rukavina, bivša ministrica zdravstva koja je danas visoko pozicionirana u stranci USKOK-ovog optuženika i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

O zemljištu na Brestovcu, području Medvednice koje je pod upravom bolnice Srebrnjak, a čiji je Grad vlasnik, nije htio govoriti. Pitali smo ga je li Grad vršio pritiske zbog tog zemljišta.

Nogalo: U ovom trenu ne želim ništa o Brestovcu, osim...

"U ovom trenu ne želim ništa spekulirati o Brestovcu, osim da je pod upravom naše bolnice i da smo predložili projekt Gradu da bismo tamo napravili veliki zdravstveno-rehabilitacijski centar, nešto poput obiteljskog lječilišta. Predali smo sažetak projekta u Gradski ured za zdravstvo prije godinu i pol dana i to stoji kod njih, a dali smo dobar prijedlog", rekao nam je dr. Nogalo.

Član zagrebačke Gradske skupštine Renato Petek se u razgovoru za Index zapitao je li iza nagle smjene ravnatelja Srebrnjaka veza sa zemljištem na Sljemenu i žičarom čiju gradnju zagrebački gradonačelnik već godinama najavljuje.

"Kad smo pratili projekt žičare i pitali se zašto se gradi međupostaja Brestovac koja je samo 160 metara od vrha Sljemena gdje je kraj žičare, a u Brestovcu se nalaze samo privatne parcele i zemlja koja je pod upravom bolnice, tad smo od bolnice doznali da imaju nešto u planu, ali ništa konkretno. Jedina mogućnost je da se tamo ide s nekim zdravstvenim turizmom, no to je na razini špekulacija. Ako smijenjeni ravnatelj progovori je li tu bilo nekih pritisaka, onda ćemo doznati", rekao nam je Petek.

Petek: Ova smjena budi sumnju, Nogalo nije bio osoba s kojom su u Gradu mogli dogovarati

Naglasio je kako ova nagla smjena ravnatelja Srebrnjaka budi sumnju.

"Ta smjena budi sumnju jer dr. Nogalo nije bio osoba s kojom su u Gradu mogli dogovarati neke stvari, on je nestranačka osoba, možda je bio vršen pritisak na njega vezano za tu zemlju jer zašto bi napravio međupostaju stotinjak metara od vrha", rekao je Petek.

Strenja: Iza skandalozne smjene su novac i atraktivno zemljište

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, Mostova Ines Strenja, smjenu ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala nazvala je "skandaloznom", ocijenivši da su u pozadini smjene novac i atraktivno zemljište u vlasništvu bolnice.

"Ovo je dirigirana smjena zbog novca koji je vezan uz najveći projekt translacijske medicine u pedijatriji u Europi, koji zadnjih desetak godina vodi i gura upravo Nogalo, te 80.000 kvadrata atraktivnog zemljišta Brestovac čiji je vlasnik upravo bolnica Srebrnjak", tvrdi Strenja.

Kako je rekla, vrag je u detaljima i priča nije baš toliko jednostavna, dodavši da interpretacija onih koji su ga smijenili ide od toga da je zapošljavao bez dozvole do toga da nije raspisao projekt.

"Dr. Nogala netko voli, netko ne, ponekad je bio kao sivonja i upirao u projekt u koji nitko nije vjerovao. Ni ja nisam 2016. vjerovala kada je on došao i rekao: 'To je prava stvar, Centar za translacijsku medicinu mora ići'. Vjerovao je u taj projekt, imao je ekipu koja je napravila nešto što u Hrvatskoj nemamo. I onda čovjek na čelu takvog projekta doživi takvu sramotnu smjenu, koja je prije svega sramota za one koji su to učinili", poručila je Strenja.

Nogalo ipak griješi, smatra Strenja, kada kaže da gradonačelnik, ministar ili premijer nisu za to znali jer je sigurno netko od njih znao.

"Ne mislim da je na čelu toga bivša ministrica Ana Stavljenić Rukavina koja je onu sjajnu epizodu svog ministrovanja, kada je podnijela ostavku kao moralni čin, uprljala sada ovakvim staljinističkim metodama", smatra Strenja koja dodaje kako će tek vidjeti epilog ove priče.

"Riječ je o sramoti za hrvatsko zdravstvo i za one koje su prodali i dalje prodaju grad Zagreb za sitne interese, zbog kućica, smeća, a sada i zbog ovog zemljišta i projekta koji sad očito netko drugi treba odraditi."

Bandićeva šefica Upravnog vijeća tvrdi da je Nogalo stopirao projekt od 60 milijuna eura

Danas je na konferenciji za medije predsjednica Upravnog vijeća Ana Stavljenić Rukavina, članica Bandićeve stranke, rekla da je razlog smjene to što je Dječja bolnica Srebrnjak u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj u vrijednosti od 60 milijuna eura.

Dodala je još kako je Nogalo "stopirao projekt jer nije raspisivao natječaj".

Oglasio se i Grad Zagreb poručivši da je Upravno vijeće moralo bez odgode razriješiti Nogala zbog utvrđenih nezakonitosti u vođenju bolnice.

Nogalo: Pretpostavljam da su se pomamili i za tim novcem

Nogalo je pak za Index rekao da to nema smisla i da nije točno.

"Na projektu sam radio 10 godina, oni dobro znaju zašto se odugovlačio. Zar bih ja sad išao kontra projekta i stopirao ga? Sve je pripremljeno i idući mjesec smo trebali objaviti natječaje za gradnju Centra za translaciju u kojem bi se nalazila intenzivna njega, operacijske sale, dijagnostička oprema, tu bi bio i Institut za istraživanje iz područja biokemije, molekularne biologije i to će biti jedini takav centar u Europi, za koji smo povukli sredstva iz EU-a koji nam je odobrio taj projekt težak 60 milijuna eura 2010. godine. Pretpostavljam da su se pomamili i za tim novcem, sve stvari su povezane", rekao je Nogalo, no nije htio ništa detaljnije.

Bolnica nema ravnatelja, Nogalova zamjena odbila imenovanje

Dječja bolnica Srebrnjak trenutno nema ravnatelja, kao ni vršitelja dužnosti ravnatelja bolnice jer ga je Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak na sjednici u srijedu smijenilo prije isteka njegovog mandata. Upravno vijeće ga tereti da je 2012. godine zaposlio nekoliko liječnika, a da pritom za to nije imao odobrenja Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba, iako dr. Nogalo tvrdi da je Grad bio upoznat sa svime, baš kao i Ana Stavljenić Rukavina, potpredsjednica Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Upravno vijeće je na sjednici u srijedu kao v.d. ravnatelja imenovalo liječnicu te bolnice dr. Lanu Bukovac Tambić iako ona na toj sjednici nije bila prisutna. Razgovarali smo s dr. Bukovac Tambić koja je za Index rekla da je odbila vršiti tu funkciju jer smatra da je dr. Nogalo nepravedno smijenjen. Tako je bolnica trenutno bez vodstva, a dr. Anu Stavljenić Rukavinu, inače visoko pozicioniranu članicu stranke USKOK-ovog optuženika Milana Bandića, nismo uspjeli dobiti za komentar.

"Danas sam potpisala da odbijam biti v.d. Dr. Stavljenić Rukavina me zvala na sastanak, no nije mi dala ni naslutiti da će me postaviti za v.d. ravnatelja. Na taj sastanak nisam došla i javila sam joj da ne mogu jer sam imala posla. Nisam bila ni na sjednici Upravnog vijeća jučer na kojoj me ona imenovala za v.d. ravnatelja. Ja sam danas potpisala da odbijam taj posao i to ću joj poslati", rekla nam je dr. Bukovac Tambić.

Dr. Bukovac Tambić: Ne želim raditi taj posao jer je ravnatelj nezakonito smijenjen

Na pitanje zašto odbija tu funkciju, kazala je kako smatra da je dr. Nogalo nepravedno smijenjen i da iz podrške njemu ne želi raditi taj posao.

"Sve za što ga se tereti je neutemeljeno. Za sve postoji dokumentacija koja pobija navode Upravnog vijeća. Ravnatelj ima moju podršku i nije u redu da ga zamijenim jer je nezakonito smijenjen", zaključila je dr. Bukovac Tambić.

Dr. Nogalo također smatra da je nezakonito smijenjen te ističe kako su svi, od Grada i Upravnog vijeća bolnice pa do Ministarstva zdravstva i HZZO-a, znali za zapošljavanja za koja ga sad, kaže, terete.

Nogalo: Svi su sve znali

Na pitanje kad je i zašto točno smijenjen, rekao je da je bolnica raspisala natječaj za pedijatre i da im se pet godina nitko nije javljao te da je onda zaposlio liječnike opće prakse i liječnike školske medicine, a da je dr. Stavljenić Rukavina sve to potpisala.

"Morao sam osigurati da sustav funkcionira, nismo mogli dobiti pedijatre pa sam zaposlio liječnike opće i školske medicine, a sad mi se stavlja na teret da je to bilo protuzakonito. U ponedjeljak je održana sjednica Upravnog vijeća i tad je dr. Stavljenić Rukavina predočila nalaz Ureda za kontrolu Grada Zagreba i rekla da na osnovu tog nalaza pokreće moju smjenu jer sam od 2012. primio pet liječnika preko natječaja za pedijatre iako oni nisu pedijatri. Čitav nalaz financijskog poslovanja bolnice je uredan, dakle jedino me terete što sam zaposlio ljude za koje nije raspisan natječaj, iako je dr. Rukavina dala suglasnost za njihovo zapošljavanje. I Grad je isto za to znao. Ako im to nije bilo u redu, tad su mi trebali reći", rekao nam je dr. Nogalo.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara