Napulj: Euro-mediteranska konferencija nastavlja s radom

EUROMEDITERANSKA konferencija u srijedu je u Napulju ponovno počela s radom, a u središtu pozornosti okupljenih ministara bit će situacija na Bliskom istoku.

Ministri 25 zemalja proširene Europske unije zajedno će s ministrima mediteranskih zemalja partnera EU-a u srijedu raspravljati i o mjerama koje bi trebali usvojiti u svrhu jačanja međusobnih veza.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, europski povjerenik za vanjske odnose Chris Patten i talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini prethodno su se odvojeno sastali s predstavnicima arapskih zemalja, te s druge strane s predstavnicima Izraela.

Irak i situacija na Bliskom istoku bile su glavne teme razgovora tijekom večere održane u utorak navečer, objavili su diplomatski izvori.

Što se tiče Iraka, više europskih predstavnika, kao i jordanski i sirijski predstavnici tražili su jaču ulogu UN-a u Iraku, dodaje isti izvor.

Ministri Njemačke, Francuske i Velike Britanije, kao i Chris Patten inzistirali su na potrebi primjene "mirovnih smjernica", koje, između ostaloga, predviđaju stvaranje palestinske države do 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na radnoj se večeri, dodaju europski diplomatski izvori, govorilo i o tzv. Ženevskoj inicijativi, alternativnom mirovnom planu za Bliski istok.

"Europski i arapski ministri pozdravili su Ženevsku inicijativu kao način da se pokaže da su mir i kompromisi mogući između Izraelaca i Palestinaca", kazao je jedan europski diplomat.

Isti je izvor dodao da je izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom kazao da je ta inicijativa zavjera usmjerena protiv izraelske vlade.

(Hina) nab rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara