Napuštena vojna baza u Kabulu postala centar za ovisnike

Napuštena vojna baza u Kabulu postala centar za ovisnike

Foto: FAH

AFGANISTANSKI su dužnosnici otvorili novi centar za tretman narkomanskih ovisnika u napuštenoj vojnoj bazi NATO-a u Kabulu, što je još jedan od pokušaja da se iskorijeni raširen problem zlouporabe droge u toj zemlji.

S godišnjom proizvodnjom oko 3300 tona opijuma, unatoč tome što na izvoz otpadne 48 posto, Afganistan je jedan od najvećih izvora opijuma na svijetu.

S uništenim gospodarstvom nakon desetljeća rata  i nemogućnošću zapošljavanja, mladi Afganistanci često posežu za trenutnim olakšanjem životnih nevolja koje pružaju droge.

Centar Phoenix, bivša baza za obuku koju je američka vojska otvorila u predgrađu Kabula 2003. godine, može primiti oko tisuću beskućnika koji ovise o drogi. U centru će dobiti hranu, medicinsku njegu i liječenje, rekao je ministar zdravlja Ferozzudin Feroz.

"Omogućit ćemo im brijanje, tuširanje, zimsku odjeću i liječenje", rekao je Feroz novinarima tijekom obilaska centra u kojemu će ovisnici - beskućnici dobiti 45-dnevni tretman.

"Želimo ih ponovno vratiti u društvo kao normalne članove", kazao je.

Osnivanje Phoenixa zadnji je u nizu napora u sklopu dugog niza inicijativa protiv droge koje podupire vlada i međunarodni partneri, no vrlo je mali korak u rješavanju tog teškog problema, i mnogi su i dalje skeptični u tom pogledu.

Policija redovno okuplja ovisnike čija su skloništa u područjima poput mosta Pul-e Sokhta u zapadnom dijelu Kabula, no vlasti nisu u stanju riješiti taj problem.

U svibanjskom izvješću za fondaciju UN-a kaže se da bi moglo biti oko 1,9 milijuna odraslih Afganistanaca koji konzumiraju drogu, u populaciji oko 30 milijuna, a droga je pronađena u više od 30 posto domova.

U zemlji je trenutno 123 centra za tretman ovisnika, dovoljno da liječi više od 10 posto korisnika opijuma i heroina. Ali čak se i odrasli koji prođu tretman u centru često vraćaju starim navikama te posegnu za drogom.

"Već sam pet puta prošao tretman odvikavanja, ali i dalje uzimam drogu", rekao je Saywed Dawod, jedan od ovisnika u novom centru dodavši: "U Afganistanu nema odgovarajućeg tretmana za ovisnike".

Ministri kažu da se boje prijetnje koju predstavlja problem droge, ne samo zbog javnog zdravlja nego i zbog toga jer on potiče endemsku korupciju vlasti, od policijskih dužnosnika nadalje.

Droga prijeti društvu

Feroz je u nedjelju bio i sam žrtva napada: prodavač droge pokušao ga je ubosti inficiranom iglom tijekom operacije prikupljanja ovisnika i odvođenja u novi centar na tretman.

Dužnosnici posjeduju međutim ograničene mogućnosti da obuzdaju industriju vrijednu milijarde dolara koju štite moćni regionalni interesi a kontroliraju je dijelom gospodari rata i talibanske milicije koji je koriste za financiranje pobune.

"Čelnici ujedinjenih vlasti znaju da droga prijeti našem društvu  i predani su borbi protiv nje", rekao je Salamut Azimi, ministar za borbu protiv droge.

S obzirom na neuspješnost prijašnjih napora, ostaje upitnim i uspjeh ovoga zadnjeg. 

Najibullah, ovisnik koji se poput mnogih Afganistanaca predstavlja samo imenom, sumnjičav je dok promatra kako nekoliko ovisnika u autobusu pristiže u centar radi tretmana.

"Ovo je samo za pokazivanje", kazao je.  "Ako vlasti žele doista nešto promijeniti u rješavanju problema ovisnika, moraju izvršiti jači pritisak na policiju da uhiti ilegalne preprodavače droge", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara