Naređeno uhićenje bivše prve dame Filipina. Osuđena je zbog korupcije

Naređeno uhićenje bivše prve dame Filipina. Osuđena je zbog korupcije
Foto: EPA

FILIPINSKI antikorupcijski sud naredio je uhićenje bivše prve dame Imelde Marcos nakon što ju je proglasio krivom po sedam točaka optužnice za korupciju iz vremena vladavine njezina supruga i bivšeg diktatora Ferdinanda Marcosa.

Ekstravagantna Marcos (89), slavna po kolekciji od 3000 pari cipela, nakita i umjetničkih djela, suočena je s nizom optužnica za korupciju nakon što je njezina obitelj svrgnuta s vlasti u pobuni 1986. koju je podržala vojska.

200 milijuna dolara prebacila u Švicarsku

Sud je naredio da Marcos, koja je zastupnica u parlamentu, odsluži šest do 11 godina zatvora za svaku od sedam točaka optužnice. Optužena je da je prebacila ukupno oko 200 milijuna američkih dolara u Švicarsku tijekom mandata na položaju guvernerke Manile.

Marcos i njezini odvjetnici nisu bili nazočni izricanju kazne, a nakon ročišta bili su nedostupni za komentare.

Može se žaliti

Marcos ima pravo žalbe na nalog za uhićenje.

Marcos je u tri mandata zastupnica u parlamentu, a planirala je na izborima naslijediti svoju kćer Imee Marcos (62) na mjestu guvernerke Ilocos Norte, uporišta još uvijek moćne obitelji Marcos.

Ferdinand Marcos vladao je Filipinima dva desetljeća i u tom razdoblju stradale su tisuće njegovih protivnika.

Optužuje ga se da je nagomilao osobno bogatstvo veće od 10 milijardi dolara. Umro je 1989.

Predsjednik Rodrigo Duterte ima dobre odnose s obitelji Marcos i često je hvalio diktatora te je dozvolio da ga se 2016. pokopa na groblju heroja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara