Narod odlučuje: Uništili su kontrolne liste, mi smo skupili dovoljno potpisa

Narod odlučuje: Uništili su kontrolne liste, mi smo skupili dovoljno potpisa
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

"IMAMO dokaz da je Povjerenstvo ministra Kuščevića uništilo kontrolne liste, na temelju kojih se moglo vidjeti zašto su pojedini potpisi ocijenjeni kao nevažeći", rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora građanske inicijative Narod odlučuje na konferenciji za medije ispred sabora.

Dodala je da im je Terezija Marić, predsjednica Kuščevićevog Povjerenstva, rekla da je rezačem papira uništila kontrolne liste.

"Kontrolne liste sadrže podatke o svim potpisima koji su proglašeni nevažećima - ime i prezime, OIB, razlog zašto je pojedini potpis ocijenjen kao nevažeći i lokaciju takvog potpisa u potpisnoj knjizi. Međutim, ne možemo znati zašto je pojedini potpis odbačen jer su kontrolne liste s dokazima uništene. Zato su sve Kuščevićeve priče da smo mi odbili pregledati potpise laž. Mi smo tražili te liste da ih pregledamo, ja sam na sastanku u Apisu to tražila, da vidimo zbog čega su diskvalificirani potpisi, oni su rekli da su kontrolne liste uništene i da nam ih ne mogu dati da ih pregledamo", rekla je Kanački.

"Prikupili smo dovoljno potpisa"

“Tražimo da se postupak provjere navodno nevažećih potpisa ponovi od strane neovisnog povjerenstva te da u njemu sudjeluju i predstavnici građanske inicijative Narod odlučuje”, rekao je Tvrtko Krpina, koordinator GI Narod odlučuje.

“GI Narod odlučuje je prikupila dovoljan broj potpisa - 405.342 valjana potpisa za prvo, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje. Nakon što je na temelju proizvoljnih kriterija Plenkovićeva vlada diskvalificirala 40.000 potpisa, nedostaje manje od 1% za raspisivanje referenduma o prvom pitanju, odnosno 2% o drugom. U svakoj demokratskoj državi to bi bio dovoljan razlog da se potpisi, koje je izvršna vlast diskvalificirala, ponovno provjere, a pogotovo u slučaju kad su uništeni ključni dokazi o tome zašto su potpisi diskvalificirani”, rekao je Krpina.

Na komentar novinara da je ministar Kuščević rekao kako su svi dokumenti i potpisi dostupni u Apisu i saboru, gđa Kanački je odgovorila da su kontrolne liste već bile uništene kad su predstavnici inicijative došli u Apis 27. 11.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara