"Narodni rat": Dvjestotinjak vozila s kineskim vojnicima ušlo u glavni grad Tibeta

"Narodni rat": Dvjestotinjak vozila s kineskim vojnicima ušlo u glavni grad Tibeta

VOJSKA i policija izašli su na ulice glavnog grada Tibeta Lhase, čijim je stanovnicima zabranjeno kretanje po gradu.

Prema Kablovskoj  TV iz Hong Konga, oko 200 vojnih vozila, svako sa 40 do 60 vojnika, u nedjelju uvezlo se u Lhasu, provođeći mjere "narodnog rata“ koje su kineske vlasti objavile pobunjenicima zbog nereda koji su izbili u petak.

Iako se još uvijek ne zna točan uzrok tim neredima, kineske vlasti smatraju da se radi o separatistima u službi Dalaj lame, koji provode dobro smišljenu urotu.

Tibetska vlada u progonstvu u Dharmasali, na sjeveru Indije, tvrdi da je više od 80 Tibetanaca ubijeno tijekom gušenja nereda.

Inače, CNN je jučer javio kako je u nasilnim prosvjedima protiv kineske opresije u glavnom gradu Tibeta, Lhasi, smrtno stradalo najmanje 100 ljudi.

Prema neslužbenim informacijama koje su stizale od izbjeglica u Indiji, u neredima je poginulo stotinjak osoba, što se uvelike razlikuje od službenih informacija kojima raspolažu lokalni mediji. Oni, naime, javljaju kako je u neredima stradalo tek 10 ljudi.

Dalaj Lama: Kinezi izazivaju kulturalni genocid

Dalaj Lama danas je poslao poruku u kojoj je bilo govora o kineskom tretmanu Tibeta. Kako je  kazao, Kinezi izazivaju kulturalni genocid nad njegovim ljudima.

To je potvrdio i glasnogovornik tibetanskih prognanika koji je istaknuo kako je u neredima od petka poginulo najmanje 80 Tibetanaca, među kojima i žene i djeca, dodajući kako su svi ubijeni od strane policije koja je željela spriječiti prosvjede.

"Osam je tijela dovezeno u tibetanski samostan Nagaba Kirti" , kazali su za CNN predstavnici Tibetanskog centra za ljudska prava i demokraciju. Napomenuli su kako je među njima bilo dvoje redovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalaj Lama je na današnjoj konferenciji za novinare kazao i kako Tibet želi autonomnost kako bi sačuvali svoje nasljedstvo. Dodao je i kako ne žele odjeljivanje od Kine, te da bi se Tibet kroz Kinu mogao vrlo lako modernizirati.

Neredi se šire van Tibeta

Neredi u Tibetu, danas su se raširili i na susjedne provincije, gdje živi velik broj Tibetanaca, javlja Associated Press. Protesti protiv kineske vladavine nad Tibetom proširili su se na susjedne pokrajine Sichua, Qinghai i Gansu.

"Oni su poludjeli," izjavila je za AP jedna policajaka u okrugu Aba, u pokrajini Sichuan, drhtavim glasom preko telefona nakon što je vladina zgrada tamo napadnuta.

Policajka koja je htjela ostati anonimna, rekla je kako su tibetanski prosvjednici u glavnom gradu te pokrajine bacali petrolejske bombe na policijsku stanicu, tržnicu, dva automobila i vatrogasno vozilo.

Jedan tibetanski stanovnik iz Abe, rekao je kako je bilo zvukova koji su zvučali kao pucnjava iz vatrenog oružja, te da se priča o 10 ili više poginulih.

"Sada je jako napeto. Policija je posvuda, provjeravajući i tražeči ljude koji su ozljeđeni", rekao je drugi stanovnik Abe, dodajući kako su brojni sudionici prosvjeda bili učenici Škole tibetanskog jezika.

U međuvremenu, interventne jedinice su zatvorile Lhasu, zabačen grad u Himalajama, za turiste i novinare bez dozvole, kako bi spriječile ponavljanje nasilja koje se dogodilo u petak.

J.S./J.T./B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara