"Naš grad" T. Wildera 28. studenoga u ZKM-u

PREMIJERA drame Thorntona Wildera "Naš grad" u režiji Renea Medvešeka održat će se 28. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Riječ je o komadu koji govori o običnim, malim ljudima i njihovim sudbinama, a sam redatelj na današnjoj je tiskovnoj konferenciji najavio i novost u smislu scenskog minimalizma.

Osvrćući se na ozračje uoči Drugog svjetskog rata, kada je u Americi taj komad nastajao, Medvešek je rekao da je po mišljenju kazališne kritike to jedan od najintrigantnijih komada kojeg su nebrojeno puta izvodila kako amaterska tako i profesionalna kazališta. U kazališnom smislu, sam način promišljanja svijeta bio je iznimno moderan, a Wildera su mnogi uspoređivali s Brechtom, iako mu je posve oprečan. Tome je, po mišljenju kritike i teratrologa, uvelike pridonio i lik Redatelja koji priča priču, a koji je kao sveznajući pripovjedač cijelo vrijeme prisutan na gotovo praznoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Hrvatskoj je do sada "Naš grad" igralo samo Studentsko eksperimentalno kazalište 1954. godine.

U predstavi glume Krešimir Mikić, Kristina Krepela, Marko Makovičić, Urša Raukar, Filip Nola, Ksenija Ugrina, Zoran Čubrilo, Angel Palašev, Jasmin Telalović, Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović, Danijel Ljuboja, Rajko Bundalo, Pjer Meničanin, Tadej Mijić, Ana Škrlec, te Hrvoje i Domagoj Pejković.

Thornton Wilder (1987.-1975.) rođen je u Madisonu u izrazito obrazovanoj obitelji, a za svoj književni rad dobio je niz nagrada i priznanja, među kojima čak tri Pulitzera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara