NASA ima novu snimku Čovjeka iz Marrea, australskog crteža nepoznatog podrijetla

NASA ima novu snimku Čovjeka iz Marrea, australskog crteža nepoznatog podrijetla
Foto: NASA

NASA je ovih dana potvrdila da je jedan od najvećih misterija moderne umjetnosti i dalje jasno vidljiv u Australiji.

Naime, 1998. godine jedan je pilot slučajno otkrio misteriozni geoglif, ogroman crtež udubljen u zemlju dugačak 4 kilometara koji prikazuje aboridžinskog lovca. Do danas nitko ne zna kako je tamo dospio, odnosno tko ga je napravio.

Čovjek iz Marreea

Geoglif je nazvan Čovjek iz Marreea, prema obližnjem gradiću.

Kako bi ova rukotvorina ostala što dulje očuvana, skupina ljudi iz Marreea je 2016. godine dodatno udubila crte koje oblikuju ovaj geoglif, a nova NASA-ina snimka potvrđuje da je njihov napor polučio dobre rezultate, piše CNN.

Restauratorski tim smatra da će sada crtež trajati dulje. Tim je dodatno izdubio brazde za hvatanje vode i poticanje rasta vegetacije te se nada da će Čovjek iz Mareea u jednom trenutku - pozelenjeti.

Misterij nastanka geoglifa

Dick Smith, osnivač tvrtki Dick Smith Electronics i Dick Smith Foods, odlučio je 2016. godine riješiti misterij nastanka Čovjeka iz Marrea. Njegov tim je dvije godine pokušavao pronaći pravog autora tog djela.

Smith je 2018. godine ponudio nagradu od 3700 dolara (oko 24.500 kuna) svima koji ponude neke informacije u vezi s nastankom tog crteža. No nitko se nije javio.

Neki smatraju da je geoglif napravio umjetnik koji živi u Alice Springsu, dok drugi dokazi ukazuju da je kreator možda Amerikanac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara