NASA lansirala Ares I-X

NASA lansirala Ares I-X

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

NAKON dva odgađanja zbog lošega vremena, NASA je danas lansirala raketu Ares I-X. Raketa je lansirana u 11.30 prema lokalnome vremenu, što je bilo 30 minuta prije krajnjega roka za današnje lansiranje.

Bespilotna letjelica Ares I-X je dio programa prema kojem se razvijaju nove letjelice koje će od 2010. godine zamijeniti space shuttleove. Dio je to velikoga programa kojim se planira astronaute ponovo poslati na Mjesec, a nakon toga ih poslati i na Mars. Ipak, sigurno je da do 2015. godine NASA neće na Ares spajati kapsulu Orion u koju bi mogli stati i ljudi. Kako navodi CNN, eventualnu američku želju za slanjem ljudi u orbitu, moći će se realizirati samo u suradnji s Rusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ares I-X je raketa koja bi uskoro trebala biti temelj budućih svemirskih letova s ljudskom posadom. Raketa u probnom letu ne bi napustila Zemljinu atmosferu te bi let trajao dvije i pol minute.

Ares I-X je visok 100 metara te je opremljen s više od 700 senzora. "Krajem prošlog tjedna napravili smo simulacije i rezultati su bili odlični te smo spremni na lansiranje Aresa I-X", izjavio je Ed Mango, predstavnik NASA-e.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara