NASA: ODGOĐENO LANSIRANJE SONDE KOJA BI TREBALA TESTIRATI EINSTEINOVU OPĆU TEORIJU RELATIVNOSTINASA-ini su stručnjaci u ponedjeljak odgodili lansiranje rakete Delta 2 iz kalifornijske zračne baze Vandenberg koja je u 13.01 po lokalnom vremenu u Zemljinu orbitu trebala ponijeti sondu Gravity B kako bi se provjerile postavke iz opće teorije relativnosti što ih je prije gotovo stotinu godina iznio Albert Einstein.L

Kontrolori misije u NASA-inu sjedištu u floridskom Cape Canaveralu objasnili su kako je lansiranje odgođeno zbog nekih problema u vezi sa softwareom. Oni su zaključili kako nisu u potpunosti sigurni je li software na Delti u stanju voditi raketu kroz snažne vjetrove u višim slojevima atmosfere, a odgovor nisu uspjeli pronaći do vremena predviđenog za današnje lansiranje rakete.

Glasnogovornik NASA-e George Diller rekao je kako će ponovno lansiranje biti pokušano u utorak u 12.57 po lokalnom vremenu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sonda Gravity B, najprecizniji znanstveni instrument koji je ikad izgrađen, nosit će četiri gotovo savršene kugle, koje bi trebale testirati učinak Zemljine mase i rotacije na zakrivljavanje prostor-vremena.

Gravity B misiju bi trebala završiti tijekom 2005., a nakon toga predviđena je analiza podataka koja bi prema planu trebala trajati još godinu dana.

(Hina) xmh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara