NASA otkazala povijesnu svemirsku šetnju dviju žena. Nemaju odijelo za jednu

NASA otkazala povijesnu svemirsku šetnju dviju žena. Nemaju odijelo za jednu
Ilustracija: EPA

AMERIČKA svemirska agencija NASA izbacila je s dnevnog reda planiranu povijesnu šetnju dviju astronautkinja svemirom, kao razlog navodeći nedostatak prikladnih odijela na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Tako će u petak u svemir išetati Christina Koch s američkim kolegom Nickom Hagueom umjesto s kolegicom Anne McClain, kako je prvobitno planirano.

Mogle su biti prvi ženski par u svemirskoj šetnji 

Da su Koch i McClain zajedno obavile ovaj svemirski izlet, bile bi evidentirane kao prvi ženski astronautski par koji se prošetao svemirom. 

Od 1998., otkako je postavljena Međunarodna svemirska postaja, u takve su misije izlazili parovi koje su obično činila dvojica muškaraca ili miješani muško-ženski par, a bilo ih je sveukupno 214.

McClain je prošli tjedan, kada je s kolegom Hagueom radila izvan postaje, shvatila da joj gornji dio svemirskog odijela u srednjoj veličini M bolje pristaje. 

Problem u odijelu

"S obzirom na to da će se do petka, 29. ožujka, za kada je bila predviđena šetnja ženskog para astronautkinja, uspjeti pripremiti samo jedan gornji dio veličine M, odjenut će ga Christina Koch", objavila je NASA.

Svemirska odijela raspoloživa astronautima na ISS-u čini više dijelova u raznim veličinama kako bi se što bolje prilagodili tijelu svakog astronauta ili astronautkinje, pojasnila je Brandi Dean, glasnogovornica svemirskog centra Johnson u Houstonu, bazi američkih astronauta.

Kazala je i da se na ISS-u trenutačno nalaze samo po dva gornja dijela u svakoj od triju raspoloživih veličina svemirskih odijela: M, L i XL.

"Trudimo se predvidjeti veličine odijela koje će trebati astronautima, ovisno o odjeći koju nose za vrijeme treninga na Zemlji, no nerijetko astronauti i astronautkinje treniraju u odijelima raznih veličina", pojasnila je Dean dodavši da se "veličine mogu i izmijeniti kada su astronauti u orbiti, kao rezultat reakcije organizma na mikrogravitaciju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara