NASA predviđa da bi 2005. mogla biti najtoplija do sada

OSLABLJENI El Nino i učinak staklenika, za koji je odgovoran čovjek, učinit će 2005. godinu najtoplijom godinom od kraja 19. stoljeća, otkad se bilježe ti podaci, objavila je u četvrtak NASA.

I dok klimatske pojave poput El Nina djeluju na globalne temperature, sve je veća i uloga zagađivača koje proizvode ljudi.

"U posljednjih 30 godina osjeća se sve jače zagrijavanje koje uzrokuju staklenički plinovi", kazao je James Hansen iz NASA-ina Instituta Goddard za svemirske studije sa sjedištem u New Yorku.

Najtoplije godine bile su 1998., zatim 2002. pa onda i 2003. Prošla je godina bila četvrta najtoplija po redu s prosječnom temperaturom od 14 stupnjeva Celzijusa što je za 1,5 stupnja toplije od prosječne temperature stoljeća, kazao je NASA-in znanstvenik Drew Shindell.

Prosječne temperature tla i površine oceana pokazale su da je 2004. bila za 0,48 stupnja iznad prosječne temperature u razdoblju od 1950. do 1981. godine.

Ugljični dioksid kojeg ispuštaju automobili i industrijski pogoni najsnažnije utječe na stvaranje učinka staklenika. Hansen je kazao da i Zemljina površina sada apsorbira više sunčeve energije koja se reflektira u svemir.

Ta dodatna energija, uz oslabljeni El Nino, vjerojatno će 2005. godinu učiniti toplijom od 2003. i 2004. godine, a možda i toplijom od rekordne 1998. godine, navodi se u NASA-inu priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara