NASA zbog groma odgodila lansiranje Atlantisa

GROM KOJI je udario u sustav lansiranja prisilio je NASU u subotu da za 24 sata odgodi polijetanje Atlantisa, koje je najprije bilo predviđeno za nedjelju.

"Za sada nemamo dovoljno podataka na temelju kojih bismo mogli odrediti posljedice udara groma", rekao je LeRoy Cain, dužnosnik zadužen za pripremu lansiranja tijekom konferencije za novinare, koji je naveo da svemirski brod nije oštećen.

"Oštećeni bi mogli biti samo električni sustavi lansiranja na zemlji i podaci o letu", rekao je Cain naglasivši da će ih inženjeri tijekom sljedeća 24 sata testirati.

LeRoy Cain naveo je da je grom u petak poslijepodne udario u gromobran koji štiti lansirnu rampu, o čemu je prikazana video snimka događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici NASA-e zabrinuti su i zbog meteoroloških prognoza po kojima postoji 60 posto izgleda za oluju i kiše u nedjelju, koje bi onemogućile lansiranje.

Lansiranje se predviđa u ponedjeljak u 16.04 iz Svemirskog centra Kennedy, blizu Cap Canaverala na Floridi.

Prognoze su bitno povoljnije za taj dan, rekao je pukovnik Kaleb Nordgren, meteorolog NASA-e, podsjetivši da su ljeti na Floridi oluje vrlo česte.

Meteorološke službe također prate tropsku oluju Ernesto koja se stvara na Karibima, iako se čini da ona ne prijeti lansiranju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara