NASA-in "Phoenix Mars Lander" na Marsu u potrazi za vodom

NASA-ina svemirska letjelica Phoenix Mars Lander krajem ovog mjeseca, točnije 25. svibnja, spustit će se na Mars i krenuti u ostvarenje svoje misije, potragu za vodom.

Krajem ovog mjeseca sofisticirana letjelica pretraživat će sjeverni dio planeta Marsa kako bi istražila postojanje leda ili vode na njegovom tlu, stoji u izvještaju NASA-e. Ulazak u atmosferu Marsa, Phoenix Mars Lander ostvarit će pri brzini od 20.000 kilometara na sat nakon čega će uslijediti niz manevara i usporavanje na manje od 10 kilometara na sat prije samog spuštanja na tlo planeta.

Ukoliko misija bude uspješno izvedena, to će biti prva letjelica koja je sletjela na sjeverni, hladniji, dio tog planeta nakon neuspješne misije slijetanja koja se dogodila 1999. godine. Znanstvenici su iskoristili znanje i iskustvo prethodnog pokušaja slijetanja koje će sada primijeniti na Phenix Mars Landeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzorke će letjelica nakon slijetanja prikupljati robotiziranom rukom te analizirati kako bi se utvrdilo postoje li na tom planetu uvjeti za stvaranje života. Misija letjelice Phoenix spada u istraživačku ekspediciju Marsa nazvanu "Slijedi vodu".

U misiju otkrivanja vode na "suhom" planetu, za kojeg znanstvenici vjeruju kako je nekada bio prekriven oceanima, uključene su: SAD, Kanada, Švicarska, Danska, Njemačka i Finska te njihovi instituti za meteorologiju i astronomiju.

V.M.
Foto: nasa.gov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara