NASA-ini znanstvenici potvrdili Einsteinove teorije

NASA-ini znanstvenici potvrdili Einsteinove teorije
EINSTENOVO načelo konstantne brzine svjetlosti ostaje točno i danas, a to znači da nisu točne teorije o ekstradimenzijama i "zakrivljenom" svemiru, tvrde NASA-ini znanstvenici.

Osim toga, temeljna promatranja visoko energetskih gama-zraka, oblika elektromagnetske energije poput svjetlosti, obavljena sa Zemlje i iz svemira, mogu pružiti podatke o pravoj prirodi vremena, materije, energije i svemira, i to na razinama koje su mnogo manje od subatomske, što je vrlo malo znanstvenika smatralo mogućim, priopćila je NASA.

Dr. Floyd Stecker iz NASA-ina Centra za svemirske letove Goddard u Greenbeltu, u časopisu Astroparticle Physics objašnjava implikacije tih otkrića, a njegovi se zaključci temelje ne suradnji s dobitnikom Nobelove nagrade Sheldonom Glashowom s bostonskog sveučilišta.

"Ono što je Einstein uspio izračunati pomoću olovke i papira prije jednoga stoljeća pokazalo se točnim nakon pomnih znanstvenih istraživanja", smatra Stecker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Promatranja visokoenergetskih gama-zraka ne isključuju mogućnost postojanja ekstra-dimenzija i koncepta kvantne gravitacije, ali postavljaju ograničenja u pogledu načina promatranja tih pojava", tvrdi Stecker.

Einstein tvrdi da su vrijeme i prostor zapravo dva aspekta jedinstvene cjeline zvane prostor-vrijeme, a to je četverodimenzionalni koncept. To je i temelj njegove opće i posebne teorije relativnosti. Tako je npr. prema općoj teoriji relativnosti snaga gravitacije rezultat distorzijskog utjecaja mase na prostor-vrijeme, kao djelovanje kugle za kuglanje na madrac.

Opća teorija relativnosti je teorija gravitacije na velikoj razini, dok je kvantna mehanika teorija koja se bavi atomima i česticama manjima od atoma. Kvantna mehanika ne opisuje gravitaciju, nego ostale tri temeljne sile: elektromagnetizam (svjetlost), velike sile (one koje povezuju atomsku jezgru) i slabe sile (radioaktivnost).

Znanstvenci već dulje pokušavaju povezati te teorije u jednu "koja bi vrijedila za sve", kako bi opisali sve aspekte prirode. Te teorije ujedinjavanja, poput kvantne gravitacije ili teorije stringa, mogle bi uključiti postojanje ekstra dimenzija u prostoru i pobijanje Einsteinove posebne teorije relativnosti, prema kojoj je brzina svjetlosti najveća moguća brzina za sva tijela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara