NASA-ino otkriće smanjit će emisiju automobilskih ispusnih plinova

LASERSKA tehnologija koju je NASA razvila za svoje satelite za ispitivanje kemijskoga sastava Zemljine atmosfere mogla bi uskoro postati dijelom ispusnih sistema naših automobila.

Katalizator LTOC (Low-Temperature Oxidation Catalyst) razvijen u NASA-inom laboratoriju Langley mogao bi smanjiti zagađenje koje uzrokuju automobilski ispusni plinovi za tridesetak posto, a cijenu katalizatora za 25 posto, ističe se u priopćenju NASA-e.

Većina modernih automobila opremljena je katalizatorima koji pročišćavaju ispusne plinove. Današnja tehnologija, međutim, zahtijeva da ispusni plinovi dosegnu visoku temperaturu prije nego što katalizator proradi. Prema riječima dr. Jeffa Jordana, voditelja projekta LTOC u Langleyu, NASA-in katalizator počinje raditi na mnogo nižim temperaturama ili već pri pokretanju motora.

´LTOC rješava neke nedostatke konvencionalnih katalizatora´, kazao je Jordan. Zbog mogućnosti oksidacije na niskoj temperaturi, NASA-in katalizator počinje raditi gotovo odmah nakon pokretanja motora, što omogućuje razgradnju otrovnih plinova dok je katalizator još hladan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Većina automobila ima trostruki katalizator koji regulira emisiju ugljičnog monoksida, ugljikovodika koji nastaje isparavanjem neizgorenog goriva te dušikovog oksida, koji pridonosi stvaranju smoga i kiselih kiša.

Kako bi održala u svemiru lasere za atmosferska istraživanja, NASA je trebala sistem koji bi u hladnom vakuumu svemira utjecao na oksidaciju ugljičnog monoksida.

Dio izazova u prilagodbi LTOC-a bio je osposobiti ga za rad i pri visokim temperaturama koje vladaju u ispusnim sistemima motora. Rezultat je katalizator koji odgovara uvjetima Agencije za zaštitu okoliša te strogim standardima emisija savezne američke države Kalifornije i koji ne zahtijeva zagrijavanje prije nego što počne djelovati te koristi jeftinije materijale od trenutačnih komercijalnih inačica.

Očekuje se da će se NASA-in katalizator na tržištu pojaviti u idućih 12 mjeseci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara