Naser Orić potvrdio da ponašanje osuđenika u Haagu utječe na visinu kazne

Naser Orić potvrdio da ponašanje osuđenika u Haagu utječe na visinu kazne

BIVŠI zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić, koji je prošlog petka osuđen na dvije godine zatvora zbog toga jer nije spriječio zlostavljanja i ubojstva srpskih zatvorenika u Srebrenici 1992. i 1993. godine, izjavio je nakon puštanja na slobodu kako nije imao razloga očekivati veću kaznu u Haagu s obzirom da je, kako je rekao, nevin, te  da je branio svoj narod u okviru svojih mogućnosti, prenose banjalučke Nezavisne novine.

39-godišnji Orić, u rodnu kuću u Pascima kod Tuzle stigao u subotu navečer - dan nakon čitanja presude, je kazao da je tijekom suđenja bio opušten te da ga, zato što je nevin, haški sud niti nije mogao osuditi na višu kaznu.

"Nevinog čovjeka ne mogu osuditi. Vjerujem u Boga i pravdu. Ne sumnjam u moju presudu, zato što jednostavno nisam kriv." - kaže Orić.

"Nisam imao teških dana u zatvoru i jedan sam od rijetkih koji nisu tražili pomoć zatvorskog psihologa. Dane sam popunjavao vježbajući, kako bih ostao u fizičkoj formi, a učio sam i engleski jezik." - ispričao je Orić.

"U Haagu mora vladati harmonija. Ako se ne ponašaš po pravilima moraš snositi određene konzekvence i normalno, to utječe na visinu kazne. Tamo si obavezan ponašati u okviru kućnog reda", priča Orić otkrivši da je u zatvoru najbolje odnose imao s Albancima, ali i generalom Gotovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S hrvatskim generalom Antom Gotovinom bio sam također u vrlo dobrim odnosima", ukratko je rekao Orić.

Osvrnuvši se na iznenadnu smrt Slobodana Miloševića, Orić kaže da mu je žao što bivši srpski čelnik nije dočekao donošenje presude.

Ratni zapovjednik obrane Srebrenice u pritvoru haškog suda se nalazio od travnja 2004., a nakon donošenja presude sudsko je vijeće naložilo žurno puštanje Orića na slobodu zbog toga jer je čitanje presude u pritvoru čekao duže nego od vremenskog trajanja kazne koja mu je dosuđena.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara