NASILJE UGROŽAVA OBNOVU IRAKA I POMOĆ UN-A ZA IZBORE

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Irak upozorio je u utorak Vijeće sigurnosti da nasilje usporava obnovu Iraka i potkopava napore UNa da pomogne u provedbi prvih slobodnih izbora u toj zemlji predviđenih za siječanj.

UN-ov izaslanik za Irak, Ahraf Quazi, rekao je Vijeću sigurnosti kako prijenos vlasti na Iračane u lipnju nije poboljšao sigurnost i, podsjetivši na današnji bombaški napad u Bagdadu, rekao da "oživljavanje zlokobnog kruga nasilja" usporava obnovu Iraka.

Izlažući najnovije izvješće glavnog tajnika UN-a Kofija Annana o Iraku, Queri je rekao kako su Ujedinjeni narodi odlučni pomoći iračkom Izbornom povjerenstvu u pripremi, provedbi i nadzoru izbora, ali da će aktivnost UN-ove misije ovisiti prvenstveno o sigurnosti.

On je naglasio da je za mnoge Iračane sudjelovanje UN-a u političkom i izbornom procesu nužno za osiguravanje njihove vjerodostojnosti i učinkovitosti, ali da je trenutna sigurnosna situacija daleko od pogodne za raspoređivanje UN-ovog međunarodnog osoblja, osim malog broja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamjenik iračkog veleposlanika pri UN-u Feisal Amin al-Istrabadi rekao je Vijeću sigurnosti da Irak treba pomoć UN-a u provedbi slobodnih i poštenih izbora i kako je trenutno nazočnih 35 pripadnika UN-ove misije nedovoljno za postizanje tog cilja.

On je pozvao druge zemlje da pošalju vojnike za specijalne snage koje bi zaštitile pripadnike UN-a.

Prema procjenama UN-a, za pomoć u provedbi izbora u Iraku trebalo bi oko 200 pripadnika UN-a.

(Hina) xsl ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara