Nastavlja se eko projekt "Zeleno" i u 2005.,najavljen projekt "Bijelo"

NACIONALNI projekt Zeleno 2005, kao dio višegodišnjeg programa Podržimo boje Jadrana (2003.-2007), predstavljen je danas javnosti u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu.

Prema riječima ravnatelja Dupinovog sna Gorana Stojanovića , cilj projekta Zeleno povezivanje je građana "jadranske" i "kontinentalne" Hrvatske u aktivnostima očuvanja prirodne baštine jadranske regije, poticanju pozitivnog i proaktivnog pristupa u jačanju osobne odgovornosti u zaštiti okoliša, uz projektno povezivanje građana, gospodarskog sektora, državne uprave, institucija, lokalnih uprava i županija.

Tijekom 2004. realiziran je projekt Zeleno uz glavno partnerstvo T-HT-a. Prva projektna sadnja 2000 šumskih sadnica pinija i čempresa ostvarena iz prikupljenih donacijskih sredstava građana i gospodarskog sektora (225.000 kuna), realizirana je na području dubrovačkog primorja. Iz navedenih sredstava, tijekom ožujka ove godine hvarskim i istarskim maslinarima podijeljeno je ukupno 4.500 sadnica maslina.

Ovogodišnji projekt Zeleno 2005/06. ostvarit će se uz financijsku potporu Europske Unije. Uz sredstva prikupljena iz donatorske kampanje Posadimo život (svibanj-lipanj 2005) pošumljavanje će se nastaviti u partnerstvu s Hrvatskim šumama. Tako će pinije i čempresi krajem 2005. i početkom 2006. biti posađeni na području Hvara i Lastova, a masline na Visu, Hvaru, Istri i Korčuli. Ukupno se planira zasaditi još 5.000 mladica pinije i čempresa, te 7.000 sadnica maslina.

Hrvatske šume preuzimaju cjelokupni proces koji obuhvaća pripremu sadnje i sadnju kao i održavanje mladica dok Dupinov san, iz doniranih sredstava, osigurava sadnice u iznosu od 20 kuna po sadnici. Pripremu sadnja maslina preuzima lokalna uprava pojedinih područja sadnje, dok sadnice u vrijednosti od 40 kuna po sadnici također osigurava Udruga kroz nacionalnu donatorsku kampanju, uz županijske doprinose i doprinose lokalne zajednice u 2/3 cijene sadnice. Individulani poljoprivrednici koji preuzimaju proces sadnje, obvezuju se na petogodišnje održavanje te obvezu uplate iznosa od 1,5 eura (u kunskoj protuvrijednosti) po sadnici, i to 2010. godine kada će se prikupljeni iznos uložiti u sadnju novih stabala maslina na drugim područjima.

Početkom 2005. godine dogovorena je suradnja Udruge i turističke agencije Bond Tours iz Londona, koja se temelji na sustavu "Cause Related Marketinga", koji će donositi 1 funtu od svakog britanskog agencijskog gosta koji dolazi na Jadran. Navedena donacijska sredstva direktno će se usmjeriti u realizaciju projekta Zeleno i Bijelo.

Tijekom 2005. najavljen je početak realizacije projekta Bijelo 2005, koji je usmjeren na očuvanje hrvatske tradicijske brodogradnje. Krajem godine započinje izgradnja Bracere, prema nacrtu gospodina Velimira Salomona, reprezentativne tradicijske hrvatske brodice.

Danas Jadranom plove samo dvije donekle autentične dvojarbolne turističke bracere, a niti jedna jednojarbolna više ne postoji u izvornom obliku. Cilj ove akcije je edukacija polaznika srednjih i visokih škola u jedrenju na tradicionalnim brodicama, te kulturna i turistička promocija hrvatske tradicijske baštine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara