Nastavlja se kaos u bolnici Srebrnjak, svećenici je došli blagosloviti

Nastavlja se kaos u bolnici Srebrnjak, svećenici je došli blagosloviti
Screenshot: Index

RODITELJE s djecom koji su u prizemlju Dječje bolnice Srebrnjak čekali svoj red na prijemnom šalteru i pregled u jednoj od brojnih specijalističkih ambulanti jučer prijepodne iznenadila je pojava svećenika koji je sa svojim pomoćnicima tamo održao religijski obred.

Kako nam javljaju čitatelji, svećenik i njegovi pomoćnici pritom su dijelili bombone djeci koja su na alergotestiranju i zbog toga ne smiju ništa konzumirati, a kamoli bombone. "Generalno, većina djece tamo ne smije jesti bombone pa je situacija tim više bila suluda", komentirala je za Index jedna svjedokinja neobične scene koja se jučer događala u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Prema tim navodima, doista se može zaključiti da se radi o suludoj situaciji i poprilično neodgovornom postupanju osoba odgovornih za rad bolnice.

Video: Snimka održavanja religijskog obreda u prijemnom prostoru Dječje bolnice Srebrnjak

Kojim povodom i zašto su predstavnici Katoličke crkve izvodili religijski obred u prostoru bolnice i jesu li to činili samoinicijativno ili na nečiji poziv, pitali smo jučer upravu bolnice Srebrnjak. Također, pitali smo jesu li takvi događaji uobičajena pojava u bolnici Srebrnjak. Odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo.

U međuvremenu, pretragom interneta saznali smo da se radi o redovnom blagoslovu bolnice. Na web stranici Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu doznaje se da se prije godinu dana u bolnici također održao godišnji blagoslov te da su odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa pohodili Dječju bolnicu Srebrnjak u Zagrebu te blagoslovili djelatnike i korisnike ove Ustanove kao i sve bolničke odjele. Da se ove godine radilo o istoj vrsti obreda neslužbeno smo u telefonskom razgovoru danas doznali od jedne djelatnice bolnice. 

U vrijeme prošlogodišnjeg održavanja "godišnjeg blagoslova" katolička glasila prenijela su razgovor s rektorom sjemeništa Matijom Pavlakovićem koji je ispričao kako je došlo do suradnje sjemeništa i bolnice, koja je formalizirana ugovorom u lipnju 2017. godine. Naime, kako je rekao, u sjemeništu je bilo dosta boležljive djece i bolnica se obavezala pomoći u njihovom oporavku, rješavanju neuroloških i psihofizičkih problema, edukaciju u području zdrave prehrane, kontrolu tjelesne težine te edukaciju o štetnosti droge, alkohola i interneta.

Svake godine imaju dogovorene dvije "duhovne obnove"

Već 2016. godine doktori su počeli dolaziti u sjemenište i educirati dečke o ovisnostima, a mi smo krenuli duhovno pomagati bolnicu, ispričao je prošle godine rektor Pavlaković.

Sjemenište se obvezalo da će "duhovno skrbiti" o liječnicima, medicinskom osoblju i djeci te stoga svake godine imaju dogovorene dvije duhovne obnove, blagoslov bolnice o završetku božićnih blagdana i po potrebi dolaze kad djeca imaju određene probleme na duhovnoj razini”, kako su prenijeli katolički portali riječi rektora Pavlakovića.

Šef sjemeništa pritom je ispričao da pomažu djeci "kad to medicinsko osoblje i doktori više ne mogu" i kao primjer je istaknuo slučaj jedne petnaestogodišnjakinje koja je imala problem respiratornog sustava. 

Svećenik "liječi od abortusa"

“Uočilo se da su problemi respiratornog sustava posljedica abortusa koji je djevojčica učinila na nagovor svoje majke. Ona jednostavno nije mogla u toj bolnici gledati drugu djecu ili čuti njihov plač. Sve što su liječnici pokušali nije urodilo plodom te sam na poziv dr. Turkalj došao i razgovarao s djetetom. Nakon tri sata razgovora i ispovjedi pomak je bio vidljiv”, prisjetio se rektor Pavlaković, kako je prenio portal svetijosip.com.

Istom prigodom Pavlaković je ispričao kako izgleda blagoslov. "Kad dolazimo, uzmemo veliku količinu slatkiša i prođemo sve odjele od potkrovlja do podruma, uključujući porte, čekaonice, vešeraj… Roditelji pozitivno odgovaraju na naše djelovanje. U početku susreta je uvijek prisutna nota zadrške s njihove strane, no kada vide da djeci dajemo slatkiše, njima uputimo lijepu riječ ili zajedno se pomolimo, to ih uvijek odobrovolji”, istaknuo je rektor Pavlaković.

Inače, događaji u Dječjoj bolnici Srebrnjak, podsjetimo, nedavno su izazvali buru u javnosti kada je hirovitom odlukom smijenjen dugogodišnji ravnatelj bolnice dr. Boro Nogalo. Formalno je to učinjeno odlukom 80-godišnje predsjednice Upravnog vijeća Ane Stavljenić Rukavine, koja je istaknuta članica stranke USKOK-ovog optuženika Milana Bandića.

Zaposlenici bolnice prosvjedovali

Ona je navela da je smijenila ravnatelja Nogala zbog brojnih nepravilnosti, međutim nakon toga je objavljen nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva koja je ustvrdila da u bolnici Srebrnjak nisu utvrđene nezakonitosti u radu, pa tako ni navodno nadriliječništvo i nezakonito zapošljavanje, za što je Stavljenić Rukavina teretila dr. Nogala.

Zbog nepravednih optužbi na račun dr. Bore Nogala zaposlenici Dječje bolnice Srebrnjak održali su prosvjed kako bi zaštitili svoje dostojanstvo i dostojanstvo svojih pacijenata, a dr. Nogalo je među njima tada održao govor u kojem je kazao da je to što mu se događa "rezultat patološke mržnje dviju žena, Ane Stavljenić Rukavine i Jelene Pavičić-Vukićević".

Sudeći po jučerašnjem održavanju religijskog obreda na mjestu gdje bolesna djeca čekaju liječenje i neprimjerenog nuđenja slatkiša djeci koja se testiraju na alergene, može se zaključiti da se nastavlja kaos u funkcioniranju nekoć ugledne hrvatske zdravstvene institucije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara