Nastavlja se potraga za kapetanom, spašeno još sedam preživjelih putnika egipatskog "Titanica"

PRIČE putnika koji su preživjeli nesreću egipatskog trajekta Al Salam 98 govore o neorganiziranosti i neodlučnosti posade koja je vjerojatno dovela do tragedije.

Spasioci su izvukli 389 preživjelih i najmanje 185 tijela iz vode i čamaca za spašavanje u blizini mjesta potonuća trajekta Al Salam 98, objavila je egipatska državna agencija MENA.

Brod star 35 godina prevozio je 1.272 putnika i oko 100 članova posade iz Dube u Saudijskoj Arabiji prema egipatskoj luci Safaga.

Putnici tvrde da je požar na brodu izbio nakon što su se udaljili oko 20 milja od saudijske obale, ali se posada nije htjela vratiti već su produžili plovidbu prema Egiptu koji je bio udaljen oko 110 milja.

"Rekli smo posadi - Vratimo se, pozovimo pomoć - ali oni su odbili i rekli da je sve pod kontrolom", kazao je preživjeli putnik Ahmed Abdel Wahab (30), Egipćanin koji radi u Saudijskoj Arabiji.

On je kazao da je mnoge zahvatila panika, a kako se vatra širila putnici koji nisu bili u kabinama počeli su se okupljati na jednoj strani broda koji se već naginjao. Svjedoci kažu da se začula eksplozija te da je nakon toga jak vjetar prevrnuo već nagnuti brod koji je uz putnike prevozio i oko 220 vozila.

Izvori u Egiptu tvrde kako su pomorske vlasti odbile ponudu britanske i američke mornarice, koje su čule pozive u pomoć, da na mjesto nesreće upute brodove i zrakoplov za traganje. Vlasti su poslije promijenile tu odluku, ali nad mjesto nesreće uspio je doći samo američki zrakoplov P-3 Orion.

U pomoć su upućeni egipatski brodovi koji su na mjesto potonuća broda došli nakon 10 sati.

Neki od preživjelih putnika rekli su kako je posada prvo podijelila pojaseve za spašavanje, a zatim naložila putnicima da ih skinu kako se ne bi širila panika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nabil Taghyan (27) tvrdi da je vidio kapetana i neke članove posade kako se ukrcavaju u čamac za spašavanje i napuštaju brod. "Kapetan je uzeo prvi čamac, premda je on posljednji koji bi trebao napustiti brod", izjavio je Taghyan za New York Times. Kapetan broda nalazi se na popisu nestalih.

"Bilo je to kao da gledate film o Titanicu", rekao je Sayed Abdul Hakim (32). "Nitko od članova posade nije spustio čamce za spašavanje niti nam je rekao kako da to mi uradimo", dodao je Hakim.

Glasnogovornik egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka prvo je rekao da na trajektu nije bilo dovoljno brodova za spašavanje, ali su ga poslije opovrgli dužnosnici ministarstva pomorstva u Kairu.

Pronađeno još sedam preživjelih

Ekipe za spašavanje su u subotu navečer pronašle još sedam preživjelih sa trajekta koji je potonuo dok je prevozio 1.272 putnika i oko 100 članova posade iz Dube u Saudijskoj Arabiji prema egipatskoj luci Safaga, javila je u nedjelju agencija Mena.

Trajekt Al Salam 98 potonuo je jer je tijekom gašenja požara na brodu u trup ušlo previše vode, izjavio je Rani Kamal, treći časnik broda koji je spašen nakon nesreće.

On je za TV mrežu Al Arabiya izjavio da je posada pokušavala ugasiti požar koji je nastao u prostoru gdje su bili smješteni automobili. Kako se brod ljuljao na valovima, voda kojom je gašen požar počela se skupljati na jednoj strani broda.

"Razina vode se počela povećavati a brod se naglo naginjao. Prvo se nagnuo za pet stupnjeva a zatim postupno do 25 stupnjeva i to je bio početak kraja", tvrdi Kamal. Njega su spasile saudijske ekipe za potragu na moru.

Za kapetanom Sayedom Omarom, kojega su neki putnici optužili da je napustio brod uoči ktastrofe, još se uvijek traga. Drugi časnik broda također je spašen ali s njim su razgovarali samo predstavnici vlasti koji vode istragu a o njegovom iskazu o nesreći javnost još nije upoznata.

Službeni izvori još ne žele nagađati o uzrocima nesreće i navode da se zasad žele koncentrirati na potragu za preživjelima.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara