Nastavlja se prepiska Jadrolinije i SEM Marine - odgovor splitske tvrtke

TVRTKA SEM Marina iz Splita danas je odgovorila na priopćenje podružnice Sindikata pomoraca Hrvatske i Radničkog vijeća u Jadroliniji, u kojemu je jučer, među ostalim, navedeno da "SEM Marina ne podliježe istim zakonskim okvirima kao Jadrolinija i ne poštuje ih u cijelosti".

U odgovoru SEM Marine tvrdi se da "sindikat Jadrolinije učestalo ponavlja laži o toj tvrtki."

"SEM Marina je hrvatska tvrtka, neovisno dioničko društvo koje u vlasništvu ima pet brodova pod hrvatskom zastavom i u nadležnosti je Hrvatskog registra brodova", stoji u priopćenju SEM Marine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku se navodi da "SEM Marina obavlja obalni linijski prijevoz unutar Hrvatske, na redovnim linijama koje je dobila na državnim ili županijskim natječajima te komercijalni izletnički prijevoz. Svi su zaposlenici hrvatski državljani, a tvrtka posluje prema važećim hrvatskim zakonima", ističu iz SEM Marine.

Naglašavaju da je "SEM Marina agencijska tvrtka koja obavlja opskrbu brodova i prodaju karata za strane brodarske tvrtke Blue Line i SEM Maritme Company" te da je to "jedina poveznica SEM Marine s tim kompanijama." Na kraju stoji da sindikat Jadrolinije "manipulira lažnim informacijama i tako sustavno pokušava naštetiti ugledu i poslovanju tvrtke" te kako u "SEM Marini vjeruju da je takva metoda sindikalnog pritiska instrumentalizirana od Uprave Jadrolinije koja strahuje od gubitka monopola".

Jučer su Sindikat i Radničko vijeće Jadrolinije ustvrdili i da "SEM Marina ne primjenjuje Nacionalni kolektivni ugovor za pomorce na putničkim brodovima i trajektima iz 1998." te da je na web stranici SEM Maritme company pod panamskom zastavom, a istaknuto da ta tvrtka nastavlja tradiciju liberijske kompanije istog imena." Također se tvrdi da na jednome od trajekata SEM Marine sada plovi 20 članova posade koji su ukrajinski državljani. Polemika između sindikata Jadrolinije i SEM Marine iz Splita počela je prije 10 dana kada je sindikat prvi put priopćio da se zbog neujednačene primjene zakona neki brodari, primjerice splitska SEM Marina, čiji brodovi održavaju promet na Jadranu imaju veće povlastice nego domaći brodari te da zabrinjava što postoji zahtjev SEM Marine da preuzme dio linija kojima prometuje državni brodar Jadrolinija. Nakon toga priopćenjem je odgovorila SEM Marina navodeći da "sindikat Jadrolinije bez obaziranja na činjenice, pokazuje paničan strah od konkurencije i gubitka privilegija" te da "otvorena i tržišna pravila igre uvijek u početku paraliziraju one koji su do tada bili favorizirani", ali da se, "unatoč tomu, od tržišta ne može pobjeći."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara