Nastavlja se štrajk u 3. maju, više od tisuću radnika blokiralo promet

Nastavlja se štrajk u 3. maju, više od tisuću radnika blokiralo promet
Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL

DANAS se nastavlja štrajk u Uljaniku i 3. maju. Uljanikovcima, podsjetimo, nije isplaćena plaća za rujan, a kako su poručili, nije im stigao nijedan prijedlog za rješenje aktualne situacije u brodogradilištu. 

Prosvjed uljanikovaca

Stoga su se jučer odlučili na prosvjed te su u prosvjednoj šetnji prošetali Pulom. Predsjednik Štrajkaškog odbora,  Boris Cerovac, rekao je kako traže da Uprava dođe pred radnike, da im objasni zašto nema plaće za rujan te da predsjednik Uprave Gianni Rossanda danas podnese ostavku. 

"Tražili smo da Uprava dođe pred radnike i da im objasni zašto nema plaće i zašto nam ljudi odlaze. Tražimo od predsjednika Uprave Giannija Rossande da tijekom današnjeg dana da ostavku te da nova Uprava smijeni postojeću garnituru koja nije radila u interesu Uljanikovih društava. To je jedino rješenje za nas", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Dodao je kako od države očekuje da predloži dva preostala člana Nadzornog odbora.

Da bi Nadzorni odbor, koji ima pet članova, mogao funkcionirati, potrebna su tri člana, a Skupština Uljanika prošlog je utorka izabrala samo jednog. Preostala dva treba imenovati Trgovački sud u Pazinu.

Prosvjed u 3. maju

No, jučer je, osim u Uljaniku, štrajk počeo i u 3. maju. Predsjednik njihovog Štrajkaškog odbora, Veljko Todorović, jučer je izjavio da postupak mirenja u tom brodogradilištu nije uspio, da rujanske plaće nisu isplaćene te da su radnici u štrajku koji će trajati do isplate plaća. 

Podsjetimo, jučer je bio zadnji dan mirenja, koje je počelo prošlog tjedna, ali nije uspjelo, pa su sindikati 3. maja odlučili početi štrajk. Najavio je i da će danas u krugu brodogradilišta biti održan skup radnika na kojemu će odlučiti o daljnjim akcijama.

Radnici blokirali promet

Drugoga dana štrajka radnici 3. maja izašli su iz kruga brodogradilišta i prošli uz glavnu prometnicu u mirnom mimohodu prosvjedujući zbog neisplate rujanskih plaća i pozvali su one koji to još nisu učinili da danas deblokiraju račun 3. maja na jedan dan.

Mimohod u kojemu je sudjelovalo više od tisuću radnika nakratko je i blokirao promet. Radnici su se vratili u krug brodogradilišta nešto poslije 10 sati. 

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora Boris Bučanac kazao je da je glavni razlog spontanog mirnog prosvjeda neisplata rujanskih plaća. Rekao je da su dobili obećanja da će plaća biti isplaćena, ali da radnici sadašnjoj Upravi više ne vjeruju. Naglasio je da će štrajk trajati do isplate plaća i da će daljnje akcije ovisiti o razvoju situacije. Ako bude trebalo, kazao je, pozvat ćemo građane Rijeke da nas podupru.

Predsjednik sindikalnog Odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je da su spontano odlučili izaći na cestu i da su jako ljuti i revoltirani na Upravu Uljanika "koja već više pod mjesec i pol ne rješava probleme 3. maja".

"Uprava 3. maja nas uvjerava da bi plaće mogle biti isplaćene potkraj ovog ili sljedećeg tjedna, no mi im više ne vjerujemo," rekao je Šoljić i još jednom apelirao na vladu da pomogne deblokirati račun 3. maja. Uprava nas uvjerava da se radi na deblokadi računa i isplati plaća i, vjerujemo, rekao je, da će vlada u tome pomoći.

Šoljić je još jednom zamolio vjerovnike, dobavljače i kooperante 3. maja da danas deblokiraju račun, zahvalio je onima koji su to već učinili, te pozvao one koji još nisu da to urade što prije.

Po njegovim riječima, državne institucije i tvrtke su skinule blokade s računa 3. maja te se nada da će račun danas konačno biti deblokiran na jedan dan.

Poslovni račun blokiran je danas 60. dan, a sutra, ako bude blokiran neprekidno i 61. dan, bit će ispunjen jedan od uvjeta za pokretanje stečaja koji u "3. maju" žele izbjeći.

Nadzorni odbor "3. maja" u petak je Upravi dao suglasnost da od Uljanika naplati zadužnicu oko 550 milijuna kuna s pripadajućim kamatama. Riječ je o pozajmici koju je "3. maj" bio odobrio Uljaniku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara