Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu, policija koristi vodene topove i suzavac

Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu, policija koristi vodene topove i suzavac
Foto: EPA

TISUĆE prosvjednika izašle su danas na ulice Hong Konga i u centar grada unatoč tome što dozvolu za prosvjed nemaju. 

Time riskiraju uhićenje zbog nedozvoljenog okupljanja, ali to ih nije pokolebalo.

Policija na terenu koristi suzavac i boju

Podsjetimo, ovo je 15. vikend prosvjeda u Hong Kongu. 

Na terenu je i policija koja je naoružana i koja je već na prosvjednike bacila nekoliko suzavaca. 

Neki su prosvjednici bacali cigle na policajce ispred baze kineske vojske koja se nalazi u blizini te su srušili i zapalili crveni transparent na kojem se ističe 70. godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine 1. listopada.

Vodeni top ispaljivao je plave mlazove vode koja se koristi kako bi prosvjednike poslije mogli identificirati. Jedan top bio je pogođen molotovljevim koktelom pa se zapalio.

Ranije tijekom dana prosvjednici su se mirno okupili ispred britanskog konzulata pozivajući Britaniju da obuzda Kinu.

Načelo "jedna zemlja, dva sustava je mrtvo", izvikivali su na engleskom, a neki su nosili i britansku kolonijalnu zastavu. "Oslobodite Hong Kong."

Prosvjedi u subotu bili su manje nasilni. Hongkonški policajci rastjerali su palicama sukobljene prokineske i protuvladine prosvjednike na više lokacija u gradu, pritvorivši nekoliko ljudi. U petak je prosvjedovalo samo nekoliko stotina ljudi. 

Kontroverzni zakon

Protuvladine prosvjede izazvali su prijedlog zakona o izručivanju Kini, koji je sada povučen, i zabrinutost da Peking potkopava građanske slobode, ali mnogi mladi također su ljuti zbog pretjerano visokih troškova života i nezaposlenosti.

Prijedlog zakona o izručenju omogućio bi da se ljude izručuje u Kinu radi suđenja na sudovima koje kontrolira Komunistička partija, unatoč tome što Hong Kong ima vlastiti pravosudni sustav.

Hong Kong je vraćen Kini 1997. po formuli "jedna zemlja, dva sustava" koja jamči slobode koje nemaju građani matične Kine.

Kina tvrdi da je Hong Kong sada njezino unutarnje pitanje, da poštuje načelo "jedna zemlja, dva sustava" i niječe da se miješa u njegova unutarnja pitanja.

Kina želi ugušiti prosvjede prije obilježavanja 70. godišnjice svojeg utemeljenja 1. listopada. Optužuje strane sile, posebice SAD i Britaniju, da potiču prosvjede.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara