Nastavljen summit EU-a

EUROPSKA unija potvrđuje europsku perspektivu zemljama jugoistočne Europe u procesu stabilizacije i pridruživanja, kaže se u Nacrtu zaključaka summita EU, koji su postali dostupni novinarima.

´EU podsjeća na kriterije definirane na sastanku Europskog vijeća u Kopenhagenu 1993. i potvrđuje europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana u procesu stabilizacije i pridruživanja´, kaže se u nacrtu zaključaka koji su objavljeni u poglavlju s naslovom Proširena unija i njezini susjedi.

EU je za 5 zemalja europskog jugoistoka namjenila proces stabilizacije i pridruživanja i dala im status potencijalnih kandidata. Euopski čelnici također pozdravljaju odluku Grčke, koja će u prvoj polovici slijedeće godine predsjedavati Unijom, da 21. lipnja 2003. u Solunu organizira summit zemalja članica EU-a i zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja.

Čelnici EU-a ističu da će proširenje, koje bi u petak i službeno trebalo biti potvrđeno, dati novu dinamiku europskim integracijama. ´To je velika prigoda za unapređenje odnosa sa susjednim zemljama na osnovi zajedničkih političkih i gospodarskih vrijednosti. EU ostaje odlučna u nakani da se izbjegnu nove linije podjela u Europi te odlučna u promicanju stabilnosti i prosperiteta unutar i izvan granica Unije´, kaže se u nacrtu zaključaka.

Europsko vijeće prema nacrtu zaključaka, izražava svoju spremnost da preuzme vodstvo u vojnoj misiji u BiH te u Makedoniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred čelnicima EU-a, koji su u petak nastavili summit, stoje završni pregovori oko financijskih sredstava koje bi trebale dobiti 10 novih članica. Europsko vijeće je u četvrtak kasno navečer odlučilo da će za 10 novih članica ukupno izdvojiti 40,5 milijardi eura.

Predsjedatelj EU danski premijer Anders Fogh Rasmussen upozorio je u četvrtak uoči početka summita da EU ne može ponuditi više novaca, apelirajući na zemlje kandidate da pokažu fleksibilnost kako bi se postigao povijesni sporazum o proširenju. Najnezadovoljnija ponuđenim paketom je Poljska koja za svoje poljoprivrednike traži dodatnih milijardu eura.

Ako se pregovori uspješno završe EU će od 1. svibnja 2004. postati veća za 10 novih članica (Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija).

Čelnici EU-a u četvrtak kasno navečer odlučili su da će s Turskom otvoriti pregovore o članstvu nakon 2004. godine, ako do tada ispuni potrebne političke kriterije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara