Nastavljeno ispitivanje svjedoka u "slučaju Lora"

U NASTAVKU suđenja osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima 1992. u Vojnoistražnom centru Lori u Splitu, na Županijskom sudu u Splitu ispitan je jedan od za danas predviđenih četiriju svjedoka.

Svjedok Branko Borović, bivši zatočenik u Lori, izjavio je kako je u Loru doveden u lipnju 1992., a u tri dana, koliko je ondje bio zatvoren, nije bio zlostavljan, rekao je.

"Ponašanje čuvara prema meni bilo je korektno", kazao je Borović.

On je 1992. bio pod istragom zbog kažnjiva djela oružane pobude protiv ustavnog poretka Republike Hrvatske, na temelju koje je i pritvoren. Iz Lore premješten je u Općinski zatvor na Bilicama.

Sudskom pozivu ni za današnje svjedočenje nisu se odazvala trojica pozvanih svjedoka. Mirko Šušak nedolazak je opravdao zdravstvenim razlozima, a poziv Dušku Galiću vratio se neuručen.

Svjedok Dušan Purpura, po podatcima suda, živi u SAD-u, pa je danas pročitan njegov prijašnji iskaz u kojemu je izjavio kako njega nitko nije zlostavljao, no da je čuo krikove i vidio zatvorenike s masnicama.

Do kraja tjedna trebali bi biti ispitani i ostali svjedoci koji se raspravi u rujnu nisu odazvali iz opravdanih ili neopravdanih razloga.

Jedan je od njih je sudski vještak dr. Šimun Anđelinović, patolog iz splitske Kliničke bolnice. On je obducirao tijela Nenada Kneževića i Gojka Bulovića koji su umrli u Lori u lipnju 1992., za smrt kojih su optužena osmorica bivših vojnih policajaca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara