Nastavljeno suđenje dvojici optuženika za ratni zločin u Paulin Dvoru

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Osijeku danas je nastavljeno saslušanje četiriju svjedoka pred sucem Draganom Poljakom i tužiteljem Željkom Krpanom u sudskom procesu protiv Enesa Viteškića (34) i Nikole Ivankovića (44), optuženih za ratni zločin nad 19 srpskih civila iz Paulin Dvora, počinjen 11. prosinca 1991.

Ukupno će biti saslušano 56 svjedoka.

Optužnica ih tereti da su toga dana kao pripadnici 2. pješačke čete, 1. bojne, 130. brigade Hrvatske vojske, koji su branili Paulin Dvor i okolna sela, kod Osijeka, s više, zasad još nepoznatih osoba, dogovorili da iz osvete ubiju mještane srpske nacionalnosti.

Taj je dogovor, navodi se u optužnici, nastao nakon što su Ivanković i Viteškić u gostionici, u selu Vladislavci, čuli da je preminuo njihov ranjeni suborac Ilija Ravnjak.

"Tada su se s više nepoznatih osoba, naoružani automatskim puškama i ručnim bombama, ukrcali u vozilo "VW Caddy" te su se tijekom noći dovezli u Paulin Dvor", ističe se u optužnici.

Nadalje se navodi da su "došavši do kuće Andrije Bukvića u Glavnoj ulici 52, znajući da u njoj boravi više civila srpske nacionalnosti, ušli u kuću gdje su rafalnom paljbom iz automatskih pušaka i bacanjem aktiviranih ručnih bombi usmrtili 19 civila srpske nacionalnosti u dobi od 41 do 85 godina".

Obojica optuženika, koji su privedeni 14. rujna prošle godine i od tada su u osječkom zatvoru - jučer prvog dana suđenja istaknuli su da se ne osjećaju krivima za kažnjivo djelo za koje ih se tereti.

Svjedok Ante Pranjić u današnjem je iskazu, po riječima tužitelja Krpana, bio proturječan u odnosu na iskaz koji je prošle godine dao istražnom sucu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pranjić koji je u to vrijeme, u prosincu 1991., bio zapovjednik 1. bojne 130. brigade HV-a - danas je kazao kako sva saznanja koja ima o događaju, ima posredno te da se svih detalja više ne sjeća. Ispričao je kako je toga dana navečer, 11. prosinca 1991., s još nekolicinom hrvatskih branitelja, među kojima je bio i Ivan Delija, zapovjednik Vojne policije, došao do kuće gdje se dogodilo ubojstvo, te da su "pred vratima kuće vidjeli dva mrtva civila, a ostale u kući".

Na upit je li prepoznao ubijene civile pred kućom, rekao je "da, jedan je bio Milan Blagus". Dodao je kako je već bio mrak te su koristili baterije.

Tužitelj Krpan inzistirao je na prijašnjem iskazu u kojemu je Pranjić rekao da su mu toga dana dva vojnika rekla "pokokali smo sve Srbe", dok je u današnjem iskazu rekao kako je "čuo da su ubijeni Srbi".

U kuću te večeri ušli su, kazao je on (Pranjić), Delija, Meho, Smolčić.

Na pitanje suca Poljaka kako to da se njegov današnji iskaz razlikuje od iskaza istražnom sucu, Pranjić je rekao da "za neke stvari, koje je ispričao pred istražnim sucem, nije znao da će ući u zapisnik, dok druge uopće nije ni rekao".

Saslušanje svjedoka nastavlja se sutra.

Ubijena tijela 19 srpskih civila bila su zakopana u vojnom skladištu u obližnjem Lugu. Tijekom 1997. godine njihovi su posmrtni ostatci stavljeni u plastične bačve i prevezeni u Liku, 500 kilometara dalje, gdje su ekshumirani prošloga proljeća.

(Hina) vs sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara