Nastavljeno suđenje Jelaviću iznošenjem obrane

U NASTAVKU suđenja bivšem članu Predsjedništva BiH i bivšem predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelaviću, kojeg optužnica tereti za umiješanost u pronevjeru novca što ga je RH posredstvom Hercegovačke banke slala kao pomoć Hrvatima u BiH, njegov branitelj Dragan Barbarić zatražio je od Sudskog vijeća državnog suda BiH u Sarajevu ukidanje Jelavićeva pritvora u kojem se nalazi od siječnja 2004. godine.

U zahtjevu za ukidanje pritvora Jelaviću navodi se da obrana nudi 100.000 konvertibilnih maraka (oko 50.000 eura) te Jelavićeve osobne dokumente kao jamstvo da on neće napuštati mjesto prebivališta, odnosno da neće pobjeći. Sudsko vijeće je odgovorilo da će se o ovom zahtjevu Jelavićeve obrane očitovati u četvrtak.

Iznoseći obranu Jelavićev branitelj Dragan Barbarić je istaknuo da Tužiteljstvo u dosadašnjem dijelu postupka nije dokazalo da je Jelavić nanio bilo kakvu štetu niti da je stekao imovinsku korist. Barbarić tvrdi da je istraga koja je prethodila podizanju optužnice protiv Jelavića bila površna te da je sadržaj optužnice nedorečen.

Barbarić je istaknuo da su posebice površni dokazi tužiteljstva koji se odnose na protok novca iz RH prema Ministarstvu obrane Federacije BiH, odnosno prema Hrvatskom vijeću obrane. Dodavši kako su ti "dokazi" hipotetički Barbarić je rekao da se iz njih ne vidi Jelavićeva uloga u svemu za što ga se optužuje. Po Barbarićevim riječima Tužiteljstvo također nije moglo dokazati da je Hercegovačka banka protuzakonito osnovana.

"Nije dokazano da je u Hercegovačkoj banci postojalo 50 tajnih računa HVO-a kao ni bilo kakva činjenica koja bi ukazivala da je u banci bilo pranja novca", kazao je Barbarić. On tvrdi da Tužiteljstvo nije dokazalo da je Jelavić preusmjeravao tokove novca koji su dolazili iz RH.

Na traženje Jelavićeve obrane, a unatoč protivljenju tužitelja Johna Mcnaira, Sudsko vijeće je odobrilo i prikazivanje u sudnici desetominutne video snimke za koju obrana tvrdi da je dokaz kako je cjelokupna dokumentacija iz banke oduzeta nezakonito bez popisa i pečaćenja te da je nakon zapljene dokumentacije ona bila nezaštićena i dostupna svakomu.

Jelavićeva obrana u srijedu je obavila i unakrsno ispitivanje svjedoka tužbe Nermina Kereša, inače djelatnika financijske policije. Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak kada se očekuju i prvi iskazi svjedoka obrane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara