Nastavljeno suđenje Nevenki Tuđman i Igoru Kneževiću

IZVOĐENJEM dokaznih prijedloga optužbe i obrane nakon šestomjesečne stanke danas je nastavljeno suđenje kćeri prvog hrvatskog predsjednika Nevenki Tuđman optuženoj da je drugooptuženom Igoru Kneževiću nezakonito namještala poslove u gradnji telefonskih centrala u javnim institucijama za što je navodno dobila 1,7 milijuna kuna provizije.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda na današnjoj je glavnoj raspravi prihvatilo prijedlog Tužiteljstva da se na suđenju sasluša tridesetak svjedoka među kojima i bivšeg ministra znanosti i tehnologije Ivicu Kostovića.

Tužiteljstvo odnosno USKOK naime tvrdi da je Knežević na intervenciju Nevenke Tuđman 1996. u tom ministarstvu imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom za natječaj za ugradnju telefonskih centrala.

Prihvaćen je i prijedlog branitelja prvooptužene odvjetnika Ante Vukorepe da se od FINA-e zatraže podaci o uplatama i isplatama sa žiro računa Kneževićeve tvrtke u razdoblju od 1997. do 1999. na koji se i odnosni optužnica.

Branitelj je naime kazao da ti podaci nisu bili dostupni knjigovodstvenom vještaku jer je Knežević odbio suradnju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukorepa je predložio i da sud od Ministarstva obrane zatraži skidanje oznake vojne tajne s dijela poslovne dokumentacije Kneževićeve tvrtke.

No, Sudsko vijeće se o tome danas nije očitovalo.

Suđenje se nastavlja 25. ožujka saslušanjem bivšeg ministra Kostovića i još šestorice svjedoka.

U optužnici koju je u listopadu 2002. podigao USKOK Nevenku Tuđman se tereti da je koristeći svoj društveni položaj i ugled, dok joj je otac bio na vlasti, poslovnom partneru Kneževiću omogućila ugradnju telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Knežević je na tome navodno zaradio više milijuna kuna, a prvooptužena oko 1,7 milijuna kuna.

Knežević je uz to optužen i za utaju poreza i drugih davanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara