Nastavljeno suđenje optuženiku za ubojstvo svećenika

SASLUŠAVANJE sudskog vještaka dr. Berislava Pašalića na Županijskom je sudu u Vukovaru pod predsjedanjem suca Nikole Bešenskog nastavljena glavna rasprava u postupku protiv Mate Boroza (1963.), optužena da je 24. ožujka prošle godine u rimokatoličkom župnom stanu župe Bezgrješna Srca Marijina u Vinkovcima ubio svećenika Vjekoslava Mićudu.

Prije ubojstva Boroz je od svećenika Ivana Horvata, Duje Mijića i Vjekoslava Mićude, koje je zatekao u župnom stanu, uzeo 815 kuna i 50 eura, mobitele i bankovne kartice, te je osim za kažnjivo djelo teškog ubojstva optužen i za razbojništvo.

Sudski vještak dr. Berislav Pašalić rekao je kako je nakon pregleda utvrdio da optuženik boluje od asocijalnoga poremećaja osobnosti, poststraumatskoga stresnog poremećaja i duševnoga poremećaja prouzročena alkoholom.

"Činjenica da se okrivljenik duže vrijeme liječi od PTSP-a te da je uzimao određene lijekove, nije utjecala na stupanj njegove uračunljivosti u počinjenju kažnjiva djela", rekao je Pašalić i dodao kako zaboravnost optuženika, koji se ne sjeća ubojstva, smatra interesno motiviranom, a optuženika uračunljivim i sposobnim za raspravu.

Optuženikov branitelj Silvije Degen pokušao je pobiti nalaz sudskog vještaka, rekavši kako su za potpun uvid u optuženikovo psihičko stanje bile potrebne i pretrage CT-a, EEG-a i psihološko testiranje. Pozvao se na nalaz dežurnoga kirurga dr. Ivana Dulića, po specijalnosti oftalmologa, koji je Boroza pregledao kad je počinio ubojstvo te je dijagnosticirao psihozis - ludilo. Degen je predložio da stručni tim s Medicinskog fakutleta u Zagrebu obavi nadvještačenje, a Pašalićevo vještačenje ocijenio je nedostatnim te, kako je rekao, suprotno kaznenom postupku jer je optuženik u vještačenju, iako se brani šutnjom, ispitivan o počinjenu djelu.

Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Emil Mitrovski usprotivio se prijedlogu obrane za nadvještačenje, ustvrdivši da tijekom postupka ničim nije doveden u pitanje vještakov nalaz i mišljenje.

Sudac Bešenski prekinuo je glavnu raspravu koja će se nastaviti 9. veljače, a o prijedlogu obrane za nadvještačenje bit će odlučeno naknadno, u tijeku postupka.

Optuženi Boroz je neko vrijeme proveo i u Legiji stranaca, a još od uhićenja 24. ožujka 2003. u pritvoru je osječkog Okružnog zatvora.

(Hina) ždra mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara