Nastavljeno suđenje optuženima za genocid i ratni zločin u Lovasu

PRED vijećem Županijskog suda u Vukovaru, kojemu je predsjedao Ante Zeljko, danas je nastavljena glavna rasprava u sudskom postupku koji se vodi protiv 18 osoba, optuženih da su tijekom listopada, studenog i prosinca 1991. godine u Lovasu, u hrvatskom Podunavlju, počinile genocid i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sudu je jedino dostupan osamnaestooptuženi Ilija Vorkapić (1947.) dok se ostalim osobama sudi u odsutnosti.

Svjedok Jelena Luketić iz Rijeke izjavila je kako poznaje osobe s optužnice koje su iz Lovasa, a među kojima se nalazi i prvooptuženi Ljuban Devetak. U mjestu ih je viđala u vojnim odorama, a po njezinu mišljenju u vrijeme okupacije Lovasa "glavni u selu bio je Ljuban Devetak", kojega su svi zvali "vojvoda". Svjedokinja Jelena Luketić u Lovasu je živjela četrdeset godina.

"Svi mi Hrvati u Lovasu morali smo oko nadlaktice nositi bijelu traku, a na ogradama izvjesiti ručnike da bi se znalo koja je hrvatska, a koja srpska kuća", rekla je. Tijekom napada na Lovas u jesen 1991. njoj nepoznate osobe došle su i odvele iz kuće njezina supruga i dvojicu sinova. "Tijela moga supruga i dvojice sinova kasnije su pronađena, a ja ni dan-danas ne znam tko ih je ubio", izjavila je Jelena Luketić, dodajući kako je iz Lovasa izašla na Badnjak 1991. s većom skupinom ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedok Mirko Rudić iz Vukovara, koji je ujedno i brat trećeoptuženoga Milenka Rudića (1956.), rekao je kako "ne zna tko je bio glavni u Lovasu, niti je vidio da je netko tučen, zlostavljan ili ubijen". U vrijeme okupacije Lovasa bio je vozač u Poljoprivrednoj zadruzi u tom mjestu, a po potrebi, kako je rekao, vozio je prvooptuženoga Ljubana Devetaka na razne sastanke u Ilok i Vukovar.

Nakon saslušanja svjedoka Mirka Rudića, glavna rasprava je prekinuta i odgođena za 12. siječnja 2004., kada bi trebalo svjedočiti četvero svjedoka, među kojima se nalazi i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke dr. Vojislav Stanimirović.

Tijekom srpske agresije i okupacije Lovasa poginulo je 69 osoba, od kojih su 24 poginule u minskom polju. Prema navodima iz optužnice, prvooptuženi Ljuban Devetak odvojio je 18. listopada 1991. osamdesetak Hrvata iz Lovasa koji su zatim prisilno odvedeni do minskog polja na ulazu u mjesto, te natjerani da držeći se za ruke prođu kroz minsko polje. Na tom mjestu poginule su 24 osobe, a petnaest ih je ranjeno. U Lovasu je zapaljeno pedesetak hrvatskih kuća, a zapaljena je i srušena i katolička crkva.

(Hina) draž mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara