Nastavljeno suđenje Smiljani: "Jasminina glava bila je svezana krvavim čarapama"

Nastavljeno suđenje Smiljani: "Jasminina glava bila je svezana krvavim čarapama"
Foto: Željko Hladika/Pixsell

SUĐENJE Smiljani Srnec optuženoj da je ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njeno tijelo 19 godina držala u zamrzivaču nastavljeno je danas na sudu u Varaždinu svjedočenjem vještaka iz Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić.

“Daktiloskopskom pretragom pronađena su tri traga papilarnih linija (otisci prstiju op. aut.) na crnim vrećama. Jedan je otisak palca desne ruke optužene Smiljane Srnec”, stoji u vještačkom izvještaju koji je izradio Željko Sekulić iz Ivana Vučetića. Uz taj otisak palca pronađeni su i drugi djelomični otisci koji nisu bili dovoljni za vještačenje.

Otisak dlana nepoznate osobe

“Trag je pronađen na donjem rubu vreće. Trag je mogao nastati ako je pukla gumena rukavica na dijelu jagodice palca”, rekao je vještak.

“Tražili ste tragove na fragmentu na komadu gume roza boje, jeste li ih pronašli?” pitao je odvjetnik Krešimir Golubić.

“Nisam ih našao”, odgovorio je vještak.

“Pretpostavka je optužbe da je taj fragment dio gumene rukavice. Jeste li vi ispitivali od čega je taj fragment”, pitao je odvjetnik.

“Nisam”, odgovorio je vještak Sekulić koji je na jednoj od vreća pronašao i trag za koji pretpostavlja da je otisak dlana. Odvjetnik je pitao vještaka i je li moguće da osoba koja nosi gumene rukavice s puknutim vrhom prsta ostavi otisak dlana, na što je vještak odgovorio da je to nemoguće.

Nisu traženi otisci na tijelu

“Znate li je li netko tražio otiske prstiju na tijelu usmrćene”, pitao je odvjetnik.

“Ne. Moguće je tražiti te tragove, ali to se u Hrvatskoj rijetko koristi”, rekao je vještak.

“Rekli ste da su vam dostavljene zgužvane PVC vreće. Tko ih je prije vještačio?” pitao je sudac.

“Prvo je provedeno DNA vještačenje”, odgovorio je vještak i predao sucu fotografije svih tragova koje je pronašao vještačeći materijal koji mu je dostavila policija.

Svjedočio je i Krešimir Abramović iz Službe za biološka i kontaktna vještačenja Ivana Vučetića. Vještačili su krv s hulahupki, briseve gumenih rukavica, krv s noktiju Jasmine Dominić, komadić ružičaste gume nalik na vrh rukavice... 

Nađen DNA nepoznate muške osobe, nemoguće ga je identificirati

“Hulahupkom je bila vezana plastična vreća na glavi Jasmine Dominić. Na njoj su nađeni biološki tragovi Jasmine Dominić i Smiljane Srnec. Na plastičnoj vreći koja je bila na nogama Jasmine Dominić pronađeni su tragovi nepoznate osobe. Na vrećici koja je bila na glavi pronađeni su tragovi Jasmine Dominić, Smiljane Srnec, majke Katarine Dominić i nepoznate muške osobe. Na plastičnoj vreći su pronađeni i tragovi nepoznate muške osobe koja je mogla u bilo kojem trenutku biti u kontaktu s vrećom”, stoji u vještačenju dostavljenom sudu. Vještačili su i sjekiru na kojoj su našli oskudne tragove nalik na krv te čekić na kojem su također našli tragove nalik na krv, a slično su našli i na još jednom zidarskom čekiću pronađenom u kući.

“Tragovi nepoznate muške osobe nisu bili dovoljni da bi se moglo utvrditi išta više osim da se radi o muškoj osobi. Nije se moglo utvrditi je li ta osoba u srodstvu s nekim iz obitelji Dominić ili Srnec”, napisao je vještak u svom nalazu.

Vještak nije pregledavao tijelo nego policijske brisove

“Vještačeno je četiri para najlonskih čarapa. Tragovi na njima potječu s kože. Ne mogu reći jesu li čarape prije nošene”, rekao je vještak Krešimir Abramović. 
“Jeste li na gumenom komadiću roza boje našli tragove optužene”, pitao je odvjetnik Krešimir Bagarić.

“Nisam”, odgovorio je vještak.

“Jeste li na noktima ubijene pronašli tragove okrivljene”, pitao je odvjetnik.

“Ne”, odgovorio je vještak kojemu nije dostavljeno tijelo nego samo nekoliko briseva sa šaka i nadlaktica. Na čarapama kojima su bile vezane noge ubijene nema tragova okrivljene. Te su čarape bile vezane oko najlonske vreće na kojima je pronađen neidentificirani otisak dijela dlana te DNA nepoznate ženke osobe.

Obrana željela drugog vještaka

Obrana je predlagala da umjesto Abramovića, koji je profesor biologije, materijal vještači netko medicinske struke.

“Je li moguće da ste pogriješili? Postoji li netko stručniji za vještačenje?” pitao je branitelj.

“Jesam li pogriješio reći će netko tko bude radio supervještačenje. Nema nikoga u Hrvatskoj s više iskustva i laboratorijske prakse od mene”, odgovorio je vještak koji je ustvrdio, na izravno pitanje branitelja, da Medicinski fakultet koristi iste metode kao i Centar Ivan Vučetić i da ne bi došli do drugačijih nalaza.

"Zašto niste uzeli drugi bris i pokušali identificirati mušku osobu? Fali nam ljudi", pitao je odvjetnik Golubić.

"Za tim nije bilo potrebe jer su minimalne šanse da bih u drugom pokušaju pronašao tragove", odgovorio je vještak Abramović koji je ustvrdio da su tragovi čuvani na idealnim uvjetima jer je škrinja radila na između -15 i -20 stupnjeva Celzijevih, a da se sav dokazni materijal danas nalazi u Policijskoj upravi Međimurskoj.

Suđenje se nastavlja u 12 sati svjedočenjem vještaka iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara