Nastavljeno suđenje u slučaju "Paulin dvor"

ISKAZOM vještaka sudske medicine te čitanjem iskaza svjedoka, saslušanih u Srbiji i Crnoj Gori, na osječkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Nikoli Ivankoviću i Enesu Viteškiću, optuženima za kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Paulinu Dvoru kod Osijeka u prosincu 1991.

Sudski vještak Davor Strinović u nalazu je naveo kako je uzrok pogibije žrtava iz Paulina Dvora nasilna smrt zbog rana od eksplozivnih sredstava i streljiva, ali da je teško točnije ocijeniti ozljede zbog vrlo lošeg stanja posmrtnih ostataka nakon otkrića u grobnici na Rizvanuši kod Gospića.

Optuženi su da su kao pripadnici 130. pričuvne brigade Hrvatske vojske (HV) 11. prosinca 1991. s još neutvrđenim brojem nepoznatih osoba, naoružani vatrenim oružjem i ručnim bombama, u Paulinu Dvoru usmrtili 19 civila srpske nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na današnjoj glavnoj raspravi pročitani su iskazi svjedoka Velimira Gavrilovića i Vide Kulaš, koje su svoje iskaze dali na općinskim sudovima u Šapcu i Subotici.

Svjedok Gavrilović je, po iskazu, začuvši rafalnu pucnjavu iz kuće u kojoj se dogodio zločin, pobjegao iz svoje kuće, ustvrdivši kako je, prije nego je počinjeno kažnjivo djelo, skupina pripadnika HV-a postrojila mještane Paulina Dvora. Svjedok tvrdi da su im pripadnici HV-a tada rekli kako im je jedan suborac ranjen i da se, ako mu se dogodi nešto loše, ni njima neće dogoditi ništa dobro, ali da nije vidio izravne počinitelje zločina.

Svjedokinja Kulaš u iskazu je, uz ostalo, navela kako se u vrijeme kad je počinjen zločin, nalazila na drugom mjestu te da nije mogla vidjeti tko su počinitelji kažnjiva djela.

Suđenje se nastavlja u travnju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara