Nastavljeno suđenje za ubojstvo premijera Đinđića

KRAJ dvodnevnog svjedočenja bivšeg potpredsjednika Vlade Srbije Čedomira Jovanovića u postupku protiv optuženih za ubojstvo premijera Zorana Đinđića u Specijalnom sudu za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu obilježile su obostrane uvrede koje su u utorak međusobno razmijenili svjedok Jovanović i prvooptuženi za atentat Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, čiji su pripadnici, zajedno sa pripadnicima kriminalnog "zemunskog klana" izvršili atentat.

Uhićenje "zemunskog klana" i Ulemeka bilo je, svjedočio je Jovanović, predviđeno za 13. ožujka 2003. godine, dan nakon što je premijer Đinđić ubijen.

"Razdoblje koegzistencije je došlo do kraja i nama je bilo neprihvatljivo da ulicama Beograda šetaju ljudi koji otimaju i ubijaju", kazao je Jovanović, koji je u suočenju prvooptuženog Ulemeka nazvao "biološkom uvredom", nakon čega mu je prvooptuženi rekao da bi Jovanović mogao "završiti u bolnici ako tako nastavi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jovanovića je, na izlasku iz Specijalnog suda nakon svjedočenja napala supruga prvooptuženog Ulemeka, te mu, udarivši ga torbom po glavi, rekla: "Sram te bilo, ti si sramota za ljudski rod". Fizički sukob pristaša Ulemeka i optuženih i Jovanovićevog bliskog suradnika, bivšeg ministra kulture Branislava Lečića ispred zgrade suda spriječila je policija.

U dvodnevnom svjedočenju, Jovanović je iznio optužbe protiv premijera Vojislava Koštunice i njegovih bliskih suradnika jer su mjesecima prije atentata na premijera Đinđića svojim djelovanjem u javnosti stvarali atmosferu koja je ohrabrila atentatore na Đinđića da provedu svoj plan u djelo.

Čedomir Jovanović, koji je nedavno isključen iz Demokratske stranke zbog osnivanja frakcije u stranci, posljednjih mjeseci djeluje kroz nevladinu organizaciju Centar za modernu politiku. Nedavno je obavijestio javnost da mu je život u opasnosti, da on i obitelj dobijaju stalne prijetnje, a u javnosti je bilo govora o tome da je na njega početkom ožujka pokušan atentat, o čemu se još vodi istraga.

Suđenje optuženima za atentat na premijera Zorana Đinđića nastavlja se u srijedu, kad bi trebao svjedočiti bivši voditelj vladinog ureda za komunikacije Vladimir Popović, koji je u nedavnoj emisiji beogradske Televizije B92 iznio slične optužbe protiv Vojislava Koštunice, njegove Demokratske stranke Srbije, crkve i "antihaškog lobija" na čelu s kriminalnim "zemunskim klanom" i Jedinicom za specijalne operacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara